Bare timer etter at EUs toppledere hadde kommet fram til sine dyre løsninger på krisen i eurosonen, snakket den franske presidenten Nicolas Sarkozy med sin kinesiske kollega Hu Jintao.
Møtet var ventet. Financial Times skrev onsdag kveld at partene skulle møtes i dag.
De to ble enige om å samarbeide tett for å sikre at G20 kan gi et avgjørende bidrag for å sikre vekst og global stabilitet, opplyste Sarkozys kontor til nyhetsbyrået Bloomberg.
Flyr til Beijing
EUs plan er å øke midlene som er tilgjengelige gjennom Det europeiske stabiliseringsfondet EFSF, det midlertidige krisefondet, til over 1.000 milliarder euro. Kina og andre økonomier i vekst, slik som Brasil, kan bli bedt om å kjøpe obligasjoner for å støtte fondet.
Sjefen for EFSF, Klaus Regling, besøker Beijing fredag. Han skal også besøke Japan, hvor regjeringen alt har signalisert at de er beredt til å hjelpe.
Kina har ikke offentlig svart på forespørselen om hjelp, men to diplomater sier til det franske nyhetsbyrået AFP at Kina «er med».
EU må gi forsikringer om at Kinas investeringer er trygge, sier Wang Hua, en tjenestemann i internasjonal avdeling under Kommunistpartiets sentralkomité, til statlige kinesiske medier.
Kina-skepsis
Flere europeiske politikere er lite begeistret for å ta i mot hjelp fra Kina.
Lederen for De grønne i EU-parlamentet sier det er farlig og et feilgrep som kan få negative sosiale og miljømessige konsekvenser.
– Tror du kineserne vil gi deg penger bare for å være grei? spør han.
Også Sarkozys sosialistiske motkandidat ved presidentvalget neste år, François Hollande, luftet en tilsvarende skepsis.
Også Brasil og Russland har antydet at de vil gjøre investeringer for å støtte opp under redningsplanen for eurosonen. Spørsmålet vil stå på dagsorden når G20-landene møtes neste uke.
Støtten kan bli gitt gjennom Det internasjonale pengefondet IMF, noe som vil styrke de framvoksende økonomienes innflytelse i fondet. (©NTB)
Les også: - Kina vil hjelpe eurolandene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.