– Jeg ber greske myndigheter om å kunngjøre nye tiltak i de kommende dagene, sa Rehn etter et møte med den greske finansministeren George Papakonstantinou i Aten mandag.

Rehns besøk er en oppfølging av den strenge kontrollen EU har lagt opp til etter at det greske budsjettunderskuddet viste seg langt større en ventet i fjor.

Turbulensen i den greske økonomien har rammet hele eurosamarbeidet og skapt stor bekymring i EU.

Papakonstantinou fulgte opp Rehns uttalelser med å love at Hellas vil gjøre det som skal til for å nå målene.

– Hvis nødvendig, vil vi sette i verk flere tiltak, sier han.

Streikefare
Greske myndigheter har lovet å kutte kostnader for å redusere fjorårets budsjettunderskudd på 12,7 prosent til EUs maksgrense på 3 prosent innen 2011. Men eksperter fra både EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har satt spørsmålstegn ved om kuttene som så langt er foreslått vil være tilstrekkelige for å nå målet om 4 prosentpoengs lavere underskudd i år.

Spareplanene til den sosialdemokratiske statsministeren George Papandreou har allerede utløst storstreiker i Hellas. Blant de nye tiltakene det spekuleres rundt er en momsøkning på 2 prosent, en lønnsfrys i offentlig sektor fram til 2012, økte drivstoffavgifter og en heving av pensjonsalderen fra 65 til 67 år, melder DPA.

Hellas har fått frist fram til 16. mars for å overbevise de andre EU-landene om at tiltakene de setter i gang er tilstrekkelige.

Det har lenge vært spekulert rundt en økonomisk hjelpepakke fra EU til Hellas, drevet av eurostormakten Tyskland, men dette er så langt ikke blitt til virkelighet. Det har de siste dagene vært snakk om at Tyskland, Frankrike og Nederland skal arbeide om en plan for å gi rundt 25 milliarder euro i lån for å betale gjeld.

Har torturinstrumenter
Papandreou reiser fredag til Berlin for møter med den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Merkel sa i helgen at problemene i Hellas er eurosamarbeidets hittil største test og ba grekerne rydde opp.

EU-lederne har lenge håpet at de greske innstrammingene vil bidra til å lette trykket og stoppe markedsspekulasjonene rundt fallende greske statsobligasjoner. Lederen av eurogruppen, Luxembourgs statsministeren Jean-Claude Juncker, varslet mandag tiltak hvis spekulasjonen likevel skulle tilta.

– Hvis Hellas holder seg til de strenge kravene og markedet fortsetter å spekulere mot Hellas, vil vi ikke bare la det får ture fram, sa Juncker til den tyske avisen Handelsblatt.

Han gikk imidlertid ikke inn på hva som eventuelt vil bli gjort for å stanse spekulasjonen.

– Vi har noen torturinstrumenter i kjelleren og vi viser dem fram hvis det er nødvendig, sa Juncker.

Les også: - Hellas får tysk hjelp

<b>- Ingen europeiske skattebetalere vil rette opp gresk vanstyre</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.