Samtidig er det økende uro i Brussel for neste avstemning, som dreier seg om hvordan planen skal gjennomføres.
Mens greske folkevalgte stemte ja til regjeringens spareplan inne i nasjonalforsamlingen onsdag, raste gatekampene på Syntagma-plassen utenfor. Tusenvis av demonstranter, mange væpnet med jernstenger og steiner, protesterte mot politikerne. Noen demonstranter brøt seg også inn i bygningen som huser finansdepartementet, og satte fyr på et postkontor i bygningen.
Politiet svarte med tåregass, og flere personer ble skadd i sammenstøtene.
- Gode nyheter
EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso og EU-president Herman Van Rompuy er glad for at den greske nasjonalforsamlingen godkjente sparepakken til statsminister Giorgos Papandreou og hans regjering. De sier Hellas har tatt en ansvarlig beslutning.
- En ny positiv avstemning baner vei for utbetaling av neste del av den finansielle støtten. Det vil også legge til rette for at arbeidet med en ny økonomisk støttepakke kommer i gang, sier Barroso og Van Rompuy i en felles uttalelse.
Også Tysklands statsminister Angela Merkel er ifølge sin talsmann glad for at Hellas nå har vedtatt spareplanen, som er avgjørende for at landet skal få ytterligere kriselån.
Torsdag rettes imidlertid søkelyset mot Aten igjen. Da skal nasjonalforsamlingen stemme over hvordan enkelttiltak i spareplanen skal gjennomføres.
Stram plan
Sparepakken består blant annet av utgiftskutt og skatteøkninger og har en samlet ramme på 28 milliarder euro, tilsvarende 222 milliarder kroner. EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har krevd at Hellas må vedta sparetiltakene før landet kan få ytterligere midler fra krisepakken som ble vedtatt ifjor.
I tillegg til sparetiltakene skal Hellas skaffe til veie 50 milliarder euro gjennom omfattende privatiseringstiltak i perioden 2011-2015.
Hellas har en statsgjeld på 340 milliarder euro som landet har store problemer med å betjene.
- Faren ikke over
Sjeføkonom Cecilia Hermansson i Swebank sier vedtaket betyr at Hellas på kort sikt unngår en større kollaps.
- Om det hadde blitt nei, hadde det skapt svært stor usikkerhet om den videre utviklingen, forklarer hun til TT.
Seniorøkonom Frank Øland Hansen i Danske Bank påpeker imidlertid at faren for at den greske økonomien ender i kollaps ikke er over selv om spareplanen nå er vedtatt.
- Faren for en gresk statskonkurs er på kort sikt redusert betydelig. På lengre sikt ser det imidlertid ut til at det kan bli vanskelig å unngå, sier Hansen til nyhetsbyrået Ritzau.
Sparket ulydig partifelle
Sosialistregjeringen til statsminister Giorgos Papandreou fikk vedtatt spareplanen med 155 mot 138 stemmer. Fem parlamentarikere avsto fra å stemme, mens to ikke var til stede.
- Alt gikk bra til tross for at vi fikk et avhopp, sa Papandreou rett etter avstemningen.
Én representant for regjeringspartiet PASOK stemte imot forslaget fra sin egen regjering. Representanten ble umiddelbart ekskludert fra partiet.
Det var små reaksjoner i markedene etter meldingen om at spareplanen var vedtatt. De ledende børsene i Europa, som hadde steget markant i forkant av avstemningen, var stabile.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.