Igår meldte DN.no om at Energikommisær i EU-kommisjonen Guenther Oettinger varslet et mulig forbud mot ny oljeboring på dypt vann i EU.
- Vi har merket oss energikommisærens uttalelse vedrørende forholdet til nye tillatelser i etterkant av ulykken i Mexico-golfen, sier politisk rådgiver i Olje og Energidepartementet, Ivar Vigdenes, til DN.no.
Nå står olje- og energiminister Terje Riis-Johansen klar til å reise til USA for blant annet å bli oppdatert på situasjonen.
- 18.juli drar han til USA, og der vil han også møte Oettinger, opplyser Vigdenes til DN.no.
Norge kan bli satt på sidelinjen
Oettinger åpnet også for å opprette et eget overstatlig overvåkningsprgan for oljevernberedskap på EU-nivå, ifølge eu observer .
Den norske regjeringen avviser ikke at europeisk regulering vil kunne få konsekvenser her hjemme:
- Når det gjelder spørsmålet om eventuell ny EU-regulering og organer innen EU vil man fra norsk side måtte se nærmere på hva en slik ide vil kunne utvikle seg til og hva dette konkret vil innebære. EØS-avtalen gir rammen for å vurdere dette i forhold til Norge, er OEDs kommentar til dette.
Bellona mener en eventuell europeisk oljestans får konsekvenser for Norge gjennom EØS-avtalen.
- Man vil kunne argumentere for at olje ikke er med i EØS-avtalen og dermed ikke omfattes av eventuelle nye vedtak om borestopp og felles regler i EU. Vi mener derimot at dette er et miljøspørsmål og at det dermed omfattes av EØS-avtalen, sa Bellonas Frederic Hauge til DN.no.
Avventer nye tillatelser
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har tidligere sagt at 21. konsesjonsrunde vil bli gjennomført i lys av det som skjer i Mexico-golfen.
Før tildeling av nye utvinningstillatelser i 21. konsesjonsrunde vil olje- og energiministeren ha forsikret seg om at han har økt kunnskap om det som har skjedd i Mexico-golfen.
Les mer: - Føre-var-tenkning rundt Lofoten
Les også:
Fall i petroleumsproduksjonen
<b>Obamas boreforbud opphevet - igjen</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.