Storbritannias underskudd på budsjettet er allerede på størrelse med kriserammede Hellas sitt, men den britiske økonomien har likevel fått langt mindre oppmerksomhet enn den greske.
Men rapporten fra EU-kommisjonen har allerede satt britenes hardt prøvede statsminister Gordon Brown i forlegenhet. Den kommer i tillegg på et svært ugunstig tidspunkt for ham – det er bare noen korte uker igjen til valget i Storbritannia.
Utsatte kutt
Den britiske regjeringen har utsatt upopulære utgiftskutt, og «fraværet av detaljerte utgiftsbegrensninger for departementene er en kilde til usikkerhet», skriver EU-kommisjonen.
Det er ingen garanti at innsp#229sprogrammet regjeringen i London har lagt fram, vil være tilstrekkelig til å nå EUs krav til utgiftskutt innen tidsfristen 2014–2015, mener Kommisjonen.
Rapporten, som ble kjent mandag, sendte sjokkbølger gjennom det politiske miljøet i Storbritannia, og den fikk de konservatives leder David Cameron til å anklage Brown for ikke å ha kontroll på de offentlige finansene.
– Et hardt slag mot Gordon Browns troverdighet, hevdet de konservatives finanspolitiske talsmann George Osborne.
Stort underskudd
Fristen EU har satt for alle land med store budsjettunderskudd, er 2014–2015. Da skal budsjettunderskuddene i eurosonen være mindre enn 3 prosent av brutto innenlandsprodukt (BIP) – summen av alt som produseres av varer og tjenester i et land.
Det britiske budsjettunderskuddet er imidlertid på hele 12,7 prosent. Britenes mål er at dette skal være redusert til 4,7 prosent innen 2014–2015.
Dette målet mener EU-kommisjonen er for dårlig, og dessuten er EU-kommisjonen kritisk til om britene vil nå selv dette målet.
– Finansstrategien i konvergeringsprogrammet er ikke tilstrekkelig ambisiøs og må styrkes betydelig, heter det i EU-kommisjonens rapport.
– Storbritannia bør styrke tempoet for konsolidering på mellomlang sikt for å sikre at underskuddet bringes ned under 3 prosent av BIP innen 2014–2015 og andelen gjeld begynner å synke, sier Kommisjonen.
Svakere vekst
EU-kommisjonen innvender også at den forventede økonomiske veksten kan bli lavere enn den britiske regjeringen har forutsatt. Hjelpen til britiske banker kan dessuten bli dyrere enn antatt.
EU har få tvangsmidler overfor Storbritannia, for landet står utenfor eurosonen og kan ikke bøtelegges for å bryte reglene som gjelder der.
Labour-regjeringen legger fram statsbudsjettet 24. mars, og det ventes at regjeringen vil understreke målet om å halvere budsjettunderskuddet på fire år. Men regjeringen trenger også å stramme inn veksten i gjelden, som nærmer seg 70 prosent av brutto nasjonalprodukt.
Les også:
- Vi må tette alle hull
<b>- Storbritannia må gjøre mer</b>
<b>Ledigheten faller i Storbritannia</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.