Mellom 22. og 25. mai går europeerne til valgurnene for å stemme fram et nytt EU-parlament, Unionens eneste instans som velges direkte av borgerne.

Mens Parlamentet får stadig større innflytelse, er lederne i Brussel og andre hovedsteder bekymret over en tiltakende EU-kritisk valgvind.

År med krise, innsp#229er og stor ledighet viser seg på meningsmålingene et halvt år før valget.

Eksperter og analytikere tør ikke spå hva utfallet blir. Det er måneder igjen, og vinden kan snu. Men om dagens målinger står seg, kan EU-parlamentet ende opp med en stor samling euroskeptikere, protestpolitikere og rene EU-motstandere i benkeradene.

Kritikere
Fra Storbritannia kan Selvstendighetspartiet UKIP komme til å styrke stillingen betraktelig. Fra Italia kan protestpartiet Femstjernersbevegelse komme seg inn. Fra Frankrike gjør Nasjonal front det foreløpig svært skarpt fra ytre høyre fløy.

Med euroskeptikere i posisjon også i en rekke andre land kan EU ende opp med en forsamling der mellom 20 og 30 prosent av de folkevalgte er sterkt kritiske i sitt syn på nettopp EU.

– Europeisk elite, og enhver borger som bryr seg om EUs skjebne, bør begynne å tenke på det scenariet, skriver Princeton-professor Jan-Werner Müller i en kommentar i The Guardian om det han mener kan lamme EU-parlamentet.

Negative verdier
– Vi må ærlig innrømme at krisen og stigende ledighet har gitt en anledning for populistiske krefter til å bli mer aggressive og sanke noen stemmer, sier EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

– Det vi ikke liker, er det som noen ganger ligger bak slagordene mot Europa, det som fremmer negative verdier, ting som snever nasjonalisme, proteksjonisme og fremmedfrykt, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Om de populistiske kreftene fortsetter fremgangen, kan det nye EU-parlamentet bli det mest «antieuropeiske» noensinne, sier Italias statsminister Enrico Letta i et intervju med New York Times. Han mener de tradisjonelle, EU-vennlige partiene må få minst 70 prosent av stemmene om man ikke skal få en «marerittaktig» folkevalgt forsamling.

Spørsmålet er om de EU-kritiske kreftene vil klare å samarbeide i forsamlingen, der de må organisere seg i en blokk om de skal få virkelig tyngde. En blokk krever deltakelse fra minst sju land, og det er ikke noe enkelt samarbeid å stable på beina.

Les også på DN.no i dag:
Norske finansdirektører: Største optimisme på over to år
Asia i dag: Høy stemning i Japan
Satset 4.500 kroner - nå er han stor og rik (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.