Siste fra Brussel, torsdag kveld: – Hellas har oppfylt kravene for ny krisepakke

Nye tall som viser rekordhøy arbeidsledighet i eurosonen, møtte de 27 statsoverhodene da de samlet seg i Brussel i dag, torsdag.

Ledigheten innen eurosonen er ifølge de ferske tallene på 10,7 prosent, noe som er det høyeste nivået siden oktober 1997. I Spania steg antall arbeidsledige til hele 23,3 prosent, en økning på to prosentpoeng. Én av to unge spanjoler er nå uten jobb.

Etter Spania følger Hellas med 19,9 prosent, Portugal og Irland med 14,8 prosent ledighet.

– Ledigheten i Italia fortsetter også å stige, så jeg er bekymret for at de grunnleggende reformene for vekst mangler, sier økonom Steen Jakobsen i Saxobank til nyhetsbyrået Reuters.

Skranter
Tallene skaper ny uro for Europas skrantende arbeidsmarked, der de som faller utenfor, også opplever at velferd og sikkerhetsnett blir stadig dårligere.

I januar i år var over 24 millioner mennesker uten jobb i Unionen, hvorav 5,5 millioner er ungdommer under 25 år.

Tallene betyr også at nær 1,5 millioner flere mennesker var arbeidsledige i januar 2012 sammenlignet med ett år tidligere. Bare på én måned, fra desember til januar, steg ledigheten med 191.000 personer.

Kutt og vekst
Denne uken rapporterte Spania at underskuddet på statsbudsjettet for 2011 ble hele 8,5 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP).

Det er langt over målet på 6 prosent som Madrid har satt sammen med Brussel. Privat håper statsminister Mariano Rajoy ifølge Reuters på at Brussel går med på å gjøre målene mer realistiske.

Han får støtte av Bruegel-direktør Jean Pisani-Ferry, som tidligere denne uken tok til orde for å lette innstramningene i land som ikke står umiddelbart i fare for å miste tilgang til finansmarkedene. Pisani-Ferry anbefaler heller å konsentrere seg om varige tiltak som pensjonsreformer og heving av pensjonsalderen.

Lavere i Norge
Forskere har lenge advart om at den økonomiske krisen kan føre til både mer sosial uro og økt kriminalitet.

Mens det blir stadig færre jobber ute i Europa, er tendensen stikk motsatt i Norge. Her har det blitt 10 prosent færre arbeidsledige på ett år, viser tall som Nav la fram torsdag. Ved utgangen av februar lå ledigheten på 2,7 prosent.

Skattereformer
I utkastet til konklusjon fra torsdagens toppmøte som NTB har lest, ble det lagt vekt på at EU-landene må prioritere å bruke penger på tiltak som fører til vekst.

For eksempel blir EU-landene oppfordret til å kutte skatt på arbeid, forbedre skatteinnkrevingen og kjempe mot skatteunndragelse. Det blir også slått fast at det ikke er gjort nok i enkelte medlemsland på dette området.

I tillegg må forholdene legges bedre til rette for innovasjon og forskning, heter det videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.