Etter mer enn to år med en toppmøtemaraton fullstendig dominert av tiltak for å stagge gjeldskrisen og redde eurosonen, skulle mandagens møte etter planen i hovedsak handle om økonomisk vekst og nye jobber.

Men den dramatiske situasjonen i Hellas kan nok en gang komme til å dominere. En løsning på hvor stort tap bankene og de private investorene skal ta, må være på plass svært raskt for at Hellas skal unngå en såkalt uordnet konkurs.

Partene var i helgen «ett skritt» fra en avtale om en gjeldsordning. Samtidig ble temperaturen skrudd opp ytterligere hakk av lekkasjer om at Tyskland vil gi EU myndighet til å overstyre alle beslutninger om det greske statsbudsjettet. Dette ble kontant avvist av Hellas.

Finanspakt
Det er ventet at eurolederne mandag vil godkjenne den nye finanspakten de har jobbet med siden det forrige toppmøtet før jul. Pakten er blitt presset gjennom av Tyskland, som krever strengere budsjettdisiplin blant landene i fellesvalutaen. Mange håper Angela Merkel vil gi grønt lys til større økonomiske bidrag fra Tyskland når finanspakten er i havn.

I tillegg til eurolandene, antas det at alle EU-landene unntatt Storbritannia blir med i pakten. Ratifisering blir en forutsetning for å kunne motta krisehjelp i fremtiden. Finanspakten trer i kraft når den er godkjent av tolv land. Selve undertegnelsen av pakten vil ikke skje før på neste toppmøte 1. og 2. mars.

Permanent fond
Mandag skal EU-lederne bli enige om sanksjoner og hvor stor innflytelse ikke-eurolandene skal ha på de halvårlige toppmøtene om økonomien i eurosonen.

På toppmøtet kommer også ledere til formelt å godkjenne opprettelsen av det permanente stabiliseringsfondet European Stability Mechanism (ESM), som erstatter det midlertidige fondet, EFSF. Men fortsatt gjenstår viktige elementer, ikke minst størrelsen. Det vil ikke bli tatt beslutning om det mandag.

– Ingen tall eller spektakulære beslutninger, sier Luxembourgs statsminister, Jean-Claude Juncker.

Nye jobber
Selv om Hellas og finanspakten vil dominere også dette møtet, skal presidenten i EU-kommisjonen, Jose Manuel Barroso, presentere en plan for å skape jobber for Europas unge.

I flere land står en hel generasjon i fare for å falle utenfor jobbmarkedet. Nye tall fra Spania viser at over halvparten av arbeidssøkende under 25 år er uten jobb.

– Ledigheten blant unge i EU har nådd et kritisk nivå, sier Barroso, som vil redegjøre for hvordan Kommisjonen kan støtte små og mellomstore bedrifter.

Ifølge et utkast til sluttdokument fra toppmøtet vil EU omdisponere Unionens regionalfond til tiltak mot ledigheten blant unge, og i tillegg gi nye lån fra Den europeiske investeringsbanken (EIB).

Streik
EU-kommisjonen kunngjorde før helgen at opptil 82 milliarder euro kan bli hentet fra regionalfondene.

EU-lederne blir møtt av et Belgia i generalstreik mandag. Brussel vil bli lammet av store protester mot myndighetenes sparetiltak. Kollektivtrafikk og flyplasser kommer til å bli rammet, og EU-lederne kommer derfor til å ta bruk den militære flyplassen, melder DPA. (©NTB)

LES OGSÅ: Fitch nedgraderer fem euroland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.