Lederne i eurosonen innser at de ikke klarer å bli enige om nye tiltak mot gjeldskrisen på søndag. Et ekstra toppmøte skal holdes innen onsdag.
Eurolederne trenger enda litt tid på den svært vanskelige dragkampen om tiltakene som skal stagge gjeldskrisen.
Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands Angela Merkel kunngjorde torsdag kveld at en krisestrategi vil bli diskutert søndag, og at den vil bli vedtatt på et nytt møte, melder BBC.
Private bidrag
Eurolederne må bli enige om et styrket stabiliseringsfond, hjelp til banker i problemer og en ny krisepakke til Hellas.
Et viktig stridstema er hvor stort bidraget fra private eiere av gresk gjeld skal være.
Toppmøtene i helgen er allerede utsatt en uke. Søndag møtes først stats- og regjeringssjefene i hele EU, og så møtes stats- og regjeringssjefene i kun eurosonen til et toppmøte søndag ettermiddag. Merkel og Sarkozy skal også møtes lørdag for å diskutere krisetiltakene.
Hellas-vedtak
Samtidig torsdag stemte greske folkevalgte for å øke skattene og redusere lønninger og pensjoner. 154 medlemmer stemte ja til reformene, mens 144 stemte mot, blant dem et medlem av regjeringspartiet PASOK.
Utenfor raste gateslagene på dag to av en landsomfattende generalstreik og tilhørende demonstrasjoner
Medlemmer av en kommunistisk fagforening barket sammen med unge anarkister på Syntagma-plassen, utenfor nasjonalforsamlingen. En mann i femtiårene døde på sykehus etter å ha blitt såret i sammenstøtene.
Hellasutbetaling
Torsdag anbefalte den såkalte troikaen, ekspertgruppen fra IMF, ECB og EU, at neste porsjon av kriselånet til Hellas blir utbetalt så raskt som mulig.
Dette blir trolig eurolederne raskt enige om de neste dagene. Men de vanskelige forhandlingene mellom tungvekterne Frankrike og Tyskland er fastlåst. Berlin og Paris sliter med å bli enige om hvordan «brannmuren», eurosonens redningsfond (EFSF), skal kraftig forsterkes. Sarkozy vil gjøre EFSF om til en bank med tilgang til penger fra Den europeiske sentralbanken (ECB). Men det blir avvist av både ECB og Merkel.
Mer til bankene
Fondet må forsterkes kraftig for å fjerne tvil om at eurolandene har evne og vilje til å gjøre det som skal til for å beskytte eurosonen. Og styrkingen må til for å redde Hellas og stanse presset mot Spania og Italia, som sliter med sviktende tillit i finansmarkedene og høye renter.
For å stagge gjeldskrisen må også mange europeiske banker ha mer penger. Det internasjonale pengefondet (IMF) har anslått et behov på opptil 200 milliarder euro. En av de enklere punktene å bli enige om i helgen vil være grønt lys til neste delutbetaling til Hellas på 8 milliarder euro.
Obama advarer
Eurolederne skal på møtene også diskutere tettere samarbeid og strengere regler for den økonomiske politikken, samt tiltak for ny økonomisk vekst.
Verden over rettes blikket mot Brussel og EU-lederne de neste dagene. Frykten er stor for at utilstrekkelige tiltak kan skyve verden ut i en ny økonomisk krise. USAs president Barack Obama har advart EU-lederne, og G20-landene vil ha resultater før de samles i Cannes om to uker.
Les også:
EU vil kneble Moody's og S&P
Ber tyskerne ta over hele Hellas
Moody's advarer Frankrike mot nedgradering
<b>Spania kuttes </b>
<b>- Ryker Spania, ryker alt</b>
<b>Soros frykter total kollaps</b>
<b>- Katastrofen kommer</b>
Italia-kollaps kan bli alle krisers mor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.