I to og en halv time snakket toppledere fra EU, IMF og Den europeiske sentralbanken (ECB) med lederen for det høyreorienterte Sosialdemokratiske partiet, som er det viktigste opposisjonspartiet.

Portugal styres i dag av et forretningsministerium under ledelse av Sosialistpartiet etter at Sosialdemokratene avviste nedskjæringene som den avtroppende statsminister José Sócrates hadde foreslått

Innen åtte uker når 5 milliarder euro av gjelden forfaller til betaling, kan Portugal være ute av stand til å gjøre opp for seg om ikke en redningspakke er på plass.

Nyvalg

Pakken må dessuten være klar innen midten av mai slik at velgerne kan vurdere den før de avlegger stemme ved nyvalget som finner sted 5. juni.

Det er ventet at lederen for Sosialdemokratene, Pedro Passos Coelho, blir ny statsminister.

Etter avvisningen av Sócrates' nedskjæringsplan, som har fått noe av skylden for at Portugal måtte krype til korset og be EU og IMF om hjelp, har Coelho lovet å støtte den sittende regjeringens innsats for å håndtere krisen.

EU- og IMF-delegasjonen møter denne gangen bare representanter for høyrepartiene, siden venstresiden, som er imot dype markedsreformer, ikke ønsket å møte dem.

Advarer

Både fagbevegelsen og næringslivsledere advarte mot at betingelsene kun fokuserer på å kutte utgifter.

- Vi innrømmer at gjelden må reduseres, men vi krever at det gjøres med sosial følsomhet og med sikte på å skape arbeidsplasser, sier generalsekretæren i den portugisiske landsorganisasjonen UGT, Lusa João Proença.

Og lederen for arbeidsgiverorganisasjonen for handel og tjenester, João Vieira Lopes, stemte i:

- Tiltakene må ikke bare fokusere på å redusere gjelden fordi det risikerer å ta knekken på bedrifter, sa han.

Delegasjonen fra EU og IMF ville ikke si noe om innholdet i samtalene.

Nasjonal ydmykelse

Redningspakken som regjeringen til slutt måtte søke om, blir oppfattet som en nasjonal ydmykelse i Portugal.

Sócrates hadde allerede i løpet av det siste året innført en rekke upopulære tiltak for å redusere gjelden og budsjettunderskuddet, både nedskjæringer, skatteøkninger og økonomiske reformer, da han ble felt i forrige måned.

I pakken han prøvde å få vedtatt da var målet å redusere budsjettunderskuddet til 4,6 prosent av BNP i 2011, etter at det endte på 8,6 prosent ifjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.