Europeiske politikere lover tiltak for å redde banker som trues av gjeldskrisen i eurosonen.

– Stadig flere er enige om at vi trenger en samordnet tilnærming i Europa, samtidig som mange av de enkelte elementene må håndteres av medlemslandene, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn til avisa Financial Times.

Finansministrene fra EU-landene møttes i Luxembourg tirsdag for å diskutere situasjonen. Flere land som tidligere har vært skeptiske til en samordnet rekapitalisering av bankene, skal nå ha understreket alvoret i situasjonen.

– Alle sa at den store bekymringen er at foruroligende utviklingstrekk i finansmarkedene skal vokse til en bankkrise, forteller Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Avhengig av ECB
Stadig flere europeiske banker har mistet muligheten til å låne penger på vanlig måte og i stedet blitt avhengige av den Europeiske sentralbanken (ECB) for å sikre likviditet.

Årsaken er frykt for at noen av bankene skal gå over ende dersom de taper penger som er lånt ut til Hellas og andre kriserammede euroland. Olli Rehn slår fast at bankene trenger mer kapital, og han får støtte fra den britiske finansministeren George Osborne.

– Det er nødvendig å styrke bankene i eurosonen, sa Osborne i forbindelse med møtet i Luxembourg.

Kriseløsning
Regjeringene i Frankrike og Belgia har allerede vært nødt til å gripe inn for å redde storbanken Dexia. Tirsdag lovet de to landene å sikre fortsatt drift, og Dexia ble dermed den første europeiske banken som er reddet av myndighetene i denne omgang.

Den fransk-belgiske storbanken har vært i trøbbel før og var en av de første bankene i Europa som ble reddet av statlige krisepakker under finanskrisen i 2008.

Men banken havnet på nytt i en kritisk situasjon, og nå var det igjen frykt for at den var på vei utfor stupet. Da kunne andre banker ha gått med i dragsuget.

Den fransk-belgiske redningsaksjonen innebærer at Dexia splittes i flere deler. De delene av virksomheten som fungerer godt, vil bli solgt, mens risikable lån blir plassert i en egen enhet som får statlig støtte.

Les også: Bankene må stille mer opp for Hellas

Strengere budsjettregler vedtatt i EU



<b>Redd Hellas - eller armageddon</b>

<b>Utsatte beslutning om ny krisebetaling til Hellas</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.