Reglene i det såkalte Dublin-samarbeidet betyr at flyktninger skal søke asyl i landet de først kommer til i Europa. Men ordningen kollapset i fjor da det kom 1,1 millioner flyktninger og migranter til kontinentet.
Nesten alle ankom Hellas og Italia først, men et stort antall tok seg videre i Europa uten registrering.
EU-kommisjonen konkluderer nå med at regelen er både utdatert og urettferdig, skriver Financial Times (FT) og siterer tjenestemenn i Brussel. Ordningen kommer ifølge avisens kilder til å skrotes i et forslag fra EU-kommisjonen i mars til reform av hele Dublin-systemet.
Vrient
Hvordan et slikt forslag vil bli mottatt i de ulike EU-landene, er uklart ettersom regelen da må erstattes med andre systemer for hvordan migrasjonsbyrdene skal fordeles.
– Å erstatte prinsippet med «første ankomstland» vil trolig vise seg både teknisk og politisk vrient, skriver FT.
Om ordningen skrotes, kan det bety at migrasjonspresset flytter seg nordover. Det kan også gi nytt press på EU-landene om å vedta et fast kvotesystem for fordeling av migranter og flyktninger i fremtiden.
Alle endringer i Dublin-samarbeidet vil også gjelde for Norge, som har vært med siden 2001. Ordningen har betydd at norske myndigheter har kunnet sende asylsøkere tilbake til Sør-Europa dersom de er blitt registrert der først.
Svakheter
Migrasjonskrisen avslørte i fjor alvorlige svakheter i Schengen-samarbeidet, som gir Norge og store deler av Europa passfrihet innen felles yttergrenser.
Yttergrensene har ikke fungert, og EU har slitt med å komme fram til felles løsninger.
EU-president Donald Tusk har advart om at unionen kun har to måneder på seg på å få ting under kontroll om ikke det skal gi alvorlige konsekvenser for hele Schengen-samarbeidet.
Les også:
TV 2 flytter fra Karl Johan til Bjørvika
Oljeservice-ansatt får bot for innsidehandel
Saudi-Arabia under press i maktkamp med Iran
Se DN Tv: - De gode tidene er over for Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.