- Jeg liker å kalle Norge for Europas Puerto Rico, sier Simon Hix.
Som Puerto Rico må rette seg etter USAs regler, må Norge rette seg etter EUs uten at noen av dem er representert i institusjonene der, mener valgforskeren og EU-eksperten ved London School of Economics (LSE).
Faktisk er det verre for nordmenn enn for puertoricanere, lyder konklusjonen.
- For Norge må i tillegg betale for det.
Ønsker ikke EØS
Hix tror ikke Norge er svaret for brexit-forkjempere som drømmer om mer nasjonal suverenitet, mindre innflytelse fra Brussel og større kontroll over innvandring og grenser.
- Storbritannia ønsker ikke EØS. Det er svært få i ut-leiren som faktisk fremmer det norske alternativet, sier LSE-professoren til NTB.
- Ett av hovedmålene for ut-leiren er suverenitet. Storbritannia vil ikke akseptere den formen for «demokrati via faks» fra Brussel.
Norge har uansett fått stor oppmerksomhet i oppkjøringen til Storbritannias folkeavstemning om EU-medlemskapet i juni.
Regler
Mens britiske EU-motstandere har snust på Norges EØS-modell, bruker EU-forkjemperne den som skrekkeksempel.
EØS-avtalen gir Norge adgang til EU-markedet, men innebærer også at Norge må følge reglene for markedet. Og de bestemmes uten Norge ved bordet.
- Den norske tilknytningen er den beste løsningen for vårt land med full tilgang til det indre markedet. Det som følger, er at EU-direktiver blir en del av den norske lovgivningen uten at vi formelt er med når de vedtas, sier utenriksminister Børge Brende (H) på besøk i Brussel.
- Man må veie fordelene mot ulempene. Jeg overlater til britene å vurdere om det er den typen nasjonal suverenitet de ser etter eller ikke, sier han.
- Jeg mener vi trenger Storbritannia i EU, og EU trenger også Storbritannia.
Alternativet
Målingene tilsier jevnt løp i folkeavstemningen 23. juni, men det er fortsatt mange som ikke har bestemt seg. Og ut-leiren har foreløpig ikke svart tydelig på hva den ser som alternativet til et EU-medlemskap.
- Vi må uansett få til handel med EU-markedet, sier Hix og viser til at over halvparten av britisk handel skjer med EU-land.
- Det mest sannsynlige utfallet er en form for frihandelsavtale. Men det er ikke bare i EØS man må forholde seg til reglene for det indre markedet, det vil man også i stor grad måtte gjøre i en frihandelsavtale.
Sunn fornuft
Jan Techau i tankesmia Carnegie Europe tror ikke EU-motstanderne som ser til Norge, helt innser hvor omfattende den norske EU-tilknytningen faktisk er. EØS kan fungere for små land, men for et stort land som Storbritannia er det ikke et egentlig alternativ, mener han og tror «britenes berømte sunne fornuft vil slå inn».
- I London hører du fortsatt at Norge har en ganske god avtale, men det er en avtale med to sider, sier Techau.
- Ja, du kan stå utenfor og slippe noen av forpliktelsene, men samtidig har du ikke medbestemmelse. Det kan ikke være et attraktivt alternativ for dem som er oppsatt på å gå ut av EU. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.