Hovedindeksen på Oslo Børs falt markert onsdag.

Markedet var i stor grad preget av forventninger og bekymringer rundt det uformelle toppmøtet i EU onsdag kveld, der spenningen stiger rundt en eventuell euroexit for Hellas. Samtlige europeiske børser var ned mellom to og tre prosent.

Les også: - Euroexit vil være økonomisk katastrofalt

Yara International, Norsk Hydro og Archer veiet tungt i fallet på Børsen.

Yara var ned 5,2 prosent. Analytikere TDN Finans har vært i kontakt med mener at aksjen tynges av svake finans- og kornmarkeder (maisprisen falt 5,7 prosent tirsdag), i tillegg til usikkerheten rundt den pågående korrupsjonssaken.

SEB Enskilda hadde besøk av Yaras IR-team på en lunsjpresentasjon tirsdag.

”IR fokuserte på hvordan selskapets inntjeningsmodell er mye mer robust enn det enkle bilde rundt urea kostkurven skulle tilsi. Yara har betydelige oppgraderingsmarginer innen nitrat og NPK, og dersom europeisk kapasitet skulle kommer i sving posisjon vil selskapet fortsatt ha en inntjening over 20 kroner pr aksje”, skriver meglerhuset.

Videre skriver meglerhuset:

”Volum i andre kvartal virker å være "normalt" (og betydelig bedre enn i fjor)”.

Det fremgår ikke hvorvidt dette er meglerhusets egen spekulasjon eller ikke. Det har ikke lyktes TDN Finans å få tak i verken Yara eller SEB Enskilda for å oppklare det.

Yara falt 5,2 prosent til 234,80 kroner. Aksjen var omsatt for 377 millioner kroner.

Hydro kutter kapasitet
Norsk Hydro var blant aksjene som falt betydelig.

I januar stengte selskapet ned en av de tre produksjonslinjene ved smelteverket Kurri Kurri i Australia, og torsdag morgen meldte selskapet at det er satt i gang en konsultasjonsprosess med lokalt ansatte fordi det vurderes permanent nedleggelse av resterende produksjon.

Hver av de tre linjene har en produksjonskapasitet på 60.000 tonn primæraluminium per år.

Smelteverket rammes av en sterk australsk dollar, lave aluminiumspriser og pålegg om karbonavgift. I tillegg løper kraftkontrakten ut i 2017.

Nordea Markets venter at prosessen som nå er satt i gang vil føre til full nedstengning og full nedskriving av verdiene på Kurri Kurri. Bokført verdi av virksomheten som fortsatt er i drift er rundt 1,1 milliard kroner.

Selskapet hadde kostnader på 20 millioner dollar knyttet til nedstengningen av den første produksjonslinjen ved smelteverket, og analytiker Morten Normann anslår nedstengningskostnadene for de to resterende linjene til 40 millioner dollar.

Analytiker Hans Erik Jacobsen i Swedbank First Securities ønsker tiltaket velkommen.

"Det er fortsatt overtilbud i aluminiumsmarkedet, så det trengs ytterligere kapasitetskutt for å balansere markedet og løfte aluminiumsprisene", skriver han i en oppdatering onsdag.

Det vises videre til at etterspørselen etter metallet synes ganske sunn i øyeblikket, selv om den flater noe ut i lys av svakere vekst i verdensøkonomien.

"Derfor er det overproduksjon som er grunnen til de svært lave prisene", skriver analytikeren videre.

Han venter at også øvrige produsenter vil melde om produksjonskutt i månedene fremover.

Normann i Nordea Markets mener det trengs ytterligere kutt på rundt en million årstonn aluminium for at prisene skal ta seg opp igjen.

Han anslår at Alcoa vil beslutte å legge ned produksjonen ved Point Henry- smelteverket i løpet av inneværende kvartal, og ser også nedstengelse av Rio Tintos produksjon ved Bell Bay. Disse anleggene har en kapasitet på 190.000 og 180.000 årstonn primæralumninium.

I tillegg venter han at Rusal stenger ned 240.000 årstonn kapasitet i Russland, og at Alcoa legger ned tilsvarende av sin brasilianske smeltekapasitet.

Både Nordea Markets og Swedbank First Securities opprettholder kjøpsanbefalingen på Norsk Hydro og gjentar kursmålet på 40 kroner per aksje.

Hydro-aksjen falt 4,2 prosent til 25,99 kroner torsdag, og ble omsatt for 162 millioner kroner.

Archer ned uten særlige nyheter
Archer var blant selskapene som falt onsdag, og endte ned 8,1 prosent til 9,42 kroner pr aksje.

Aksjen var opp 4,1 prosent tirsdag etter at selskapet videreførte tre av seks riggkontrakter med Statoil, med kontraktsverdi på 100-120 millioner kroner og en margin på tre prosent.

- Vi var rett og slett ikke billigst. Vi gikk så langt vi kunne strekke oss, og så aggressive som vi burde være, sa konsernsjef Fredrik Halvorsen i Archer til TDN Finans tirsdag.

Analytiker Kristoffer Riis Iden i Arctic Securities sier i dag at det ikke er så mye nytt utover kontraktstildelingen som kom i går.

- Det var egentlig litt overraskende at aksjen i det hele tatt steg i går. Men i seg selv så er ikke tapet av kontrakten veldig signifikant, mitt EBITDA-estimat for 2013 er ned rundt to prosent, sier Iden.

Iden poengterer at det også er andre faktorer som er med på å tynge aksjekursen.

- Fokus i caset er fremdeles først og fremst inntjening for landmarkedet i USA og forbedring av situasjonen i Argentina hvor det har vært streik i første kvartal. Det er også usikkerhet rundt eksproprieringen av YPF Repsol som kom for en stund siden, sier han.

Archer ble omsatt for 17 millioner kroner på Oslo Børs.

Oslo Børs var ned 3,32 prosent til 388,75 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3,7 milliarder kroner.

Les også:
Sterk vekst i nyboligsalget i USA

Facebooks pinlige mageplask

Når frykten legger seg går renten opp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.