Euroen har steget i verdi mot dollaren de seneste to dagene, men faller svakt tilbake fredag formiddag. Samtidig er statsrenter lite endret fredag. Fredag er det få makroøkonomiske nøkkeltall på kalenderen, og den tyske IFO-indeksen er det eneste viktige tallet.

Les også: Tysk tillit falt overraskende

Torsdag var det et kraftig globalt aksjefall, og statsrentene kom også ned. Norske kroner fortsatte svekkelsen mot både euro og dollar. Statsrentene i PIIGS-landene steg.

Kronen rammes av risikoaversjon
- Risikoaversjonen har så definitivt satt sitt spor i kronen. Siden bunnen 17. mai til toppen i dag tidlig på 8,2329 har EURNOK steget 55 øre eller 7,23 prosent. Spekulative posisjoner nedskaleres over det hele. Det går hardt utover carry-trades og kroner er kanskje en av de største sammenliknet med dybden i krone-markedet, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport fredag.

Euroen ligger an til å ha sin største ukentlige oppgang på over åtte måneder mot dollaren. Bloomberg News forklarer oppgangen med optimisme før finansministere fra eurolandene møtes for å diskutere gjeldssituasjonen fredag.

Torsdag meldte både franske og portugisiske myndigheter at de fikk overtegnet utstedelser av nye statsobligasjoner, uten at markedet synes å bry seg særlig om det.

Vi fikk også BNP-tall fra Norge som viste en vekst på 0,1 prosent fra fjerde til første kvartal, mens Norges Bank og konsensus hadde ventet en vekst på rundt 0,5 prosent. FRA-rentene trakk litt ned på tallet, og makroøkonomer sier at det trolig vil utsette videre renteøkninger fra Norges Bank.

Usikkert realøkonomisk
Meglerhusenes morgenrapporter fredag preges av usikkerhet rundt den pågående markedsuroen og usikkerheten med gjeldssituasjonen i Europa. Nordea Markets mener at de realøkonomiske effektene av finanspolitikken er meget usikre:

"På den ene side vil eksempelvis Tyskland, i hvert fall på kort sikt, ha stor nytte av den kraftige svekkelsen av euroen med sin store eksport til land utenfor eurosonen. På den annen side har eksempelvis ikke spanske eksportvirksomheter samme glede av en svakere euro siden deres eksport er mer fokusert mot eurolandene. Dernest vil nok også aktiviteten i de sydeuropeiske landene hemmes av høye risikopremier og massive finanspolitiske tilstramninger", heter det i morgenrapporten.

- Voksende økonomier og USA for fortsatt støtte eksportørene og utsiktene for de store handelspartnerne for eurosonen er fortsatt solid. Vi er fortsatt optimistiske i forhold til den økonomiske situasjonen i Tyskland, sier sjeføkonom for eurosonen i Citigroup, Juergen Michels, til Bloomberg News.

En dollar koster nå 6,47 kroner og mot euro står kronen i 7,90.

Les også: Du kan få krisehøy boligrente

Verste siden november

- Vi er midt i en storm (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.