- Kronen er ikke spesielt svak, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i det norsksvenske hedgefondet Nordkinn Asset Management til DN.no.

De siste dagene har imidlertid kronen falt markert i verdi, spesielt mot euro. Bare i løpet av den siste uken har euroen blitt rundt 25 øre dyrere. Kursraset kommer etter flere perioder med kraftig kronefall det siste halve året.

Én krone dyrere
Og siden årets sterkeste nivåer helt i begynnelsen av januar har kronen falt så mye i verdi at en euro faktisk i dag er ganske nøyaktig én krone dyrere enn den var den gangen.

Selv om flere av årets perioder med kroneras har vært blant historiens mest ekstreme er vi vant med at kronen faller mye i verdi når den først faller.

I verdenssammenheng er vi en liten økonomi med en relativt liten valuta. Endringer i de internasjonale markedsaktørenes syn på den norske kronen kan derfor gi store utslag.

- Man sier gjerne at man «tar trappen opp» når man kjøper norske kroner. Man bygger gradvis opp posisjonen. Og så at man «tar heisen ned» når man går ut. Man går ut av hele posisjonen med en gang, sier Wilhelmsen.

Tregt opp, fort ned igjen
Ser vi på den historiske utviklingen i kronen mot euro kjenner vi igjen beskrivelsen. Kronen styrkes gjerne over tid, mens den svekkes i løpet av svært korte perioder.

Grafen er invertert.
Grafen er invertert. (Foto: Macrobond/DN)

Men selv om kronen har falt svært mye i verdi så langt i år, synes likevel ikke Wilhelmsen at kronen ser spesielt billig ut på dagens nivåer.

- Det som er fakta er at kronen var veldig sterk på begynnelsen av året, drevet midlertidige forhold, sier Wilhelmsen.

Midlertidige forhold
Han peker på flere forhold som han mener har vært av midlertidig karakter, og som bidro til å sende kronen til historisk sterke nivåer i begynnelsen av året.

  • Frykten for at statsgjeldskrisen ville gi fullstendig kollaps i euroen førte til at mange utenlandske aktører som på norske kroner som en trygg nødhavn i et land med sterke statsfinanser
  • Norsk økonomi har i mange år gått relativt sterkere enn veksten internasjonalt. Dette har gitt en rentedifferanse mellom Norge og andre land. Det bildet er imidlertid i ferd med å snu, med utsikter til svakere vekst her hjemme og gryende vekst både i Europa og USA. Det kan redusere rentedifferansen
  • På lang sikt er enhver rentedifferanse mellom Norge og andre økonomier i seg selv et midlertidig forhold

Når disse midlertidige effektene opphøerer, er det naturlig at kronen skal gå svakere, argumenterer han.

Mot 8,50
Selv tror Wilhelmsen at rentedifferansen til utlandet vil bli redusert i løpet av kort tid. Det kan føre til at kronen dermed fremstår som mindre attraktiv enn den gjør i dag.

- Hvis du ser på rentedifferanse mellom Norge og euroområdet, som mange bruker for å forklare valutakursutviklingen, så kan dagens differanse og forventningene til de neste par årene tyde på at kronen er svak.

- Men om du tror på at lavere vekst i Norge vil føre til rentekutt og at du samtidig tror på et bedre internasjonalt klima der rentene kanskje kommer opp i løpet av de neste årene, så får du ikke samme konklusjon. Du får en rentedifferanse som blir mindre enn det som kanskje ligger priset inn i markedsrenten akkurat nå, sier sjeføkonomen.

Selv om han ikke utelukker at kronen kan gå sterkere i løpet av kortere perioder, tror han at kronen det neste året i hovedsak vil holde seg på nivåer over åtte mot euro. Og han utelukker ikke at den kan falle ytterligerei verdi, slik at en euro kan komme til å koste 8,50 eller 8,60 kroner.

- For meg er det ikke åpenbart at kronen er veldig undervurdert, sier Wilhelmsen.

Les også:

<b>Hydro-salget kan ha utløst kroneraset</b>

Tror kronen kan svekke seg ytterligere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.