Flukt fra risiko er en dekkende beskrivelse på bevegelsene i valutamarkedet om dagen.
Euroen har svekket seg kraftig mot dollaren de siste par dagene, og kronen holder seg også svak.
- Kronen snudde ordentlig i midten av forrige uke, og hovedårsaken til et er at investorer reduserte risikofylte posisjoner, sier senioranalytiker Erik Bruce.
- Akkurat det samme så vi under finanskrisen, sier Bruce til DN.no.
En euro koster mandag formiddag 8,11 kroner, en svekkelse på 0,09 kroner. Kronen har svekket seg 0,13 kroner mot dollaren, noe som betyr at man nå må ut med 6,64 kroner for en dollar.
Vil heller ha dollaren
Euroen har også tapt popularitet de siste dagene.
- Euroen har fått et lite tilbakeslag. Det er i Europa krisen er, og det fører til at euroen svekkes mot dollaren, sier Bruce.
Det siste tilbakeslaget henger sammen med at spanske myndigheter i helgen tok over den lille sparebanken Cajasur. Myndighetenes overtakelse har skapt frykt for at flere andre banker kan havne i problemer.
- Cajasur er en av mange "cajas" i problemer. Dette kan signalisere en endring i hvordan myndighetene behandler spanske banker. Handlingen bidrar ytterligere til frykten som omgir det finansielle systemet i PIIGS-landene, skriver analytikerne i Danske Bank i en oppdatering.
Skal lite til
Risikoaversjonen gir raske utslag i valutamarkedet.
Euroen står nå 1,22 mot dollaren.
- En liten nyhet i seg selv, men for tiden skal det svært lite til før investorene vender den felles europeiske valutaen ryggen, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport, med henvisning til Cajasur.
Markedsreaksjonen er ikke overraskende, mener Bruce.
- Euroen kommer til å være under press så lenge man ikke får mer positive signaler fra Europa, sier Bruce.
Markedsaktørene er særlig på vakt når det gjelder europeiske statsfinanser og banksektoren. Mange europeiske banker har gitt store lån til sør-europeiske land, og markedsaktørene mangler fortsatt tillit til at disse landene skal klare å håndtere den enorme stasgjelden.
Også pundet har vært under press de seneste par ukene, og ifølge DnB Nor Markets er det nå rekordstore posisjoneringer for ytterligere pundsvekkelse.
Les også:
Finanskrisen: Ukjent nordmann i sentrum
- Regimeskifte for dollaren
<b>Her er eurosonens redning</b>
<b>- Som å gå på landminer som ennå ikke har eksplodert</b>
Og tirsdagens børskommentar: - Det blir et helvete (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.