Euroen har svekket seg det seneste døgnet på fornyet uro rundt statsfinansene i Hellas etter at både S&P og Moody's har uttalt at de kan komme til å nedgradere kredittratingen.
Euroen står nå i 8,04 mot kronen, og mot dollaren er den på rekordsvake 1,35.
Onsdag kveld og natt til torsdag har det ifølge Bloomberg News kommet uttalelser fra både S&P og Moody's om at de kan komme til å nedgradere sin kredittrating for greske statsobligasjoner.
Les også: Truer med kraftige Hellas-kutt
"Moody's så muligheten for å nedgradere med flere hakk. Om de gjør det vil det by på ekstra store problemer siden greske statsobligasjoner da ikke vil kunne brukes som sikkerhet i Den europeiske sentralbanken etter årsskifte", skriver Nordea Markets i sin morgenrapport torsdag.
Også Handelsbanken Capital Markets skriver om situasjonen i Hellas i sin morgenrapport.
"Uroen i Hellas tok en dramatisk vending igår med streiker, demonstrasjoner, bruk av tåregass, stengning av flere departementer, og at en geriljagruppe tok ansvar for en bombeeksplosjon nær statsministerens kontor i forrige uke", skriver makroøkonom Shakeb Syed.
Spania kan avgjøre
Wall Street Journal skriver i en artikkel torsdag at Spania kan bli euroens "nye slagmark", og kan avgjøre om valutaen klarer seg.
"Eurosonens fjerde største økonomi, Spania, har en ledighetsrate på 19 prosent, en boligboble som har sprukket, stor gjeld og et økende underskudd. BPN falt 3,6 prosent i 2009, og er ventet å falle igjen i år, og gir Spania sin lengste og dypeste resesjon på 50 år", skriver avisen.
I likhet med hellas kan ikke Spania devaluere valutaen for å gjøre eksportvarer mer attraktive eller solkysten billigere. Landene kan heller ikke gjøre noe med renten, etter som både renten og valutaen er felles i euroområdet.
- Spania er den virkelige testen for euroen, sier Desmond Lachman i the American Enterprise Institute i Washington til WSJ.com .
- Hvis Spania er i trøbbel vil det bli vanskelig å holde euroen oppe... og mitt syn er at Spania er i dype problemer, fortsetter han.
Les også: - Det vil skje igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.