Euro handles mandag morgen nær et nytt, 11-års bunnivå, etter at søndagens valg i Hellas ga seier for partiet Syriza, som er åpen for konfrontasjon med EU i håndteringen av landets statsgjeld.
Euro svekkes for tredje dag på rad, idet Alexis Tsipras, leder for Syriza og sannsynlig påtroppende statsminister, sier at perioden med ettergivelse overfor utenlandske krav om budsjettinnstramminger er over, skriver Bloomberg News.
Samtidig stiger yen mot de aller fleste andre hovedvalutaer, idet Japans handelsunderskudd mandag viste seg å være mindre enn økonomene hadde ventet.
- Salgspresset i euro vil fortsette, fordi grekerne forkastet finanspolitisk innstramming, noe som øker muligheten for at Hellas går ut av eurosonen. Markedet er sensitivt overfor risiko, sier Toshiya Yamauchi, senioranalytiker i Ueda Harlow i Tokyo, til nyhetstjenesten.
«Reell risiko»
Nordea Markets skriver i sin morgenrapport at de kommende måneders forhandlinger mellom EU og Hellas blir tøffe, og at de lett vil kunne gi konsekvenser også utenfor Hellas.
«Det er reell risiko for at spørsmålet om gresk uttreden av eurosonen gjenoppstår, og dette vil få større konsekvenser i markedet. Lengre frem er utsiktene for Hellas fortsatt usikre», heter det i rapporten.
Banken mener at det ikke vil innebære noen stor hindring å få etablert en koalisjonsregjering med Syriza i førersetet. Partiet Uavhengige grekere, som overraskende tok 13 seter i nasjonalforsamlingen, ser ut til å være mest sannsynlige partner.
Deler synspunkt
Ideologisk er de to partiene ikke perfekte partnere, men de deler synspunktene om ikke-innstramming i politikken.
Nordea fremholder at en påtroppende regjerings stabilitet er tvilsom på lengre sikt, ettersom det allerede er interne meningsforskjeller i Syriza, og ettersom det uansett vil være behov for et betydelig, politisk kompromiss.
Handelsbanken Capital Markets skriver at utfallet av det greske valget var rimelig i tråd med hva markedet hadde sett for seg, og at det foreløpig ser ut til at markedet tar dette ganske rolig.
Euroen er svekket litt videre siden fredag ettermiddag, men det virkelig store fallet i kursen kom etter at den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi torsdag lanserte en omfattende pakke med kvantitative lettelser.
Rentemøte i USA
En av de mest sentrale begivenhetene denne uken vil ifølge Handelsbanken være rentemøtet i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve tirsdag og onsdag.
«Det er grunn til å tro at Fed vil beholde formuleringen om at de skal vise tålmodighet i forbindelse med å starte renteoppgangen. Som det fremgikk av både pressekonferansen og referatet til sist rentemøte i Fed (desember), mener komiteen at det er høyst usannsynlig at nøkkelrenten blir hevet før det har gått minst to rentemøter; dvs. møtet denne uken, og møtet i mars», heter det i morgenrapporten.
Noen markedsaktører peker på at det tross alt er en mulighet for at renten settes opp allerede i mars, men dét må ifølge Handelsbanken være betinget av at nøkkeltallene nærmest systematisk overrasker på oppsiden.
Dette har ikke vært tilfellet den siste tiden; faktisk har flere av de amerikanske nøkkeltallene skuffet litt, fremholder banken.
Euro er i morgentimene ytterligere svekket til 1,1193 dollar, sammenlignet med 1,1204 dollar i New York fredag kveld. I løpet av natten var kursen nede i 1,1098 dollar, som er det laveste nivået siden september 2003.
Kronen er fredag morgen styrket med om lag én øre mot euro, til 8,7261, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs torsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt seks øre, til 7,6941.
Norske statsobligasjonsrenter med ti års løpetid sluttet torsdag på 1,228, mot 1,367 foregående dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.