Finansministrene i eurolandene har godkjent en ny og revidert redningspakke til Kypros, bekrefter eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem.

– Vi har fått slutt på usikkerheten som har preget Kypros og eurosonen de siste dagene, sa den nederlandske finansministeren da avtalen var klar natt til mandag.

Dijsselbloem la til at avtalen som nå foreligger «er mye bedre» enn den forrige, som ble nedstemt av den kypriotiske nasjonalforsamlingen i forrige uke.

Må stenge dørene
Detaljene i den nye redningspakken er ikke kjent, men ifølge EU-kilder innebærer avtalen at Kypros' nest største bank Laiki må stenge dørene og at tusenvis av bankansatte vil miste jobben.

I pressemeldingen fra Eurogruppen mandag fremgår det Laiki vil bli splittet i to, en del med gode aktiva, og del med dårlige aktiva, og at banken vil bli oppløst umiddelbart, med fullt bidrag fra aksjonærer, obligasjonseiere og usikre obligasjonseiere - basert på en beslutning gjennomført av sentralbanken i Kypros.

Kunder med innskudd på under 100.000 euro i banken, vil få pengene overført til Bank of Cyprus.

Innskudd på over 100.000 euro, som ikke er beskyttet av EUs bankgarantifond, vil bli frosset og benyttet til å nedbetale bankens gjeld. Dette vil ramme mange utlendinger.

Ifølge kildene vil det ikke bli innført skatt på noen bankinnskudd, slik det forrige utkastet til avtale la opp til. Den avtalen ble nedstemt av nasjonalforsamlingen i forrige uke.

Maratonmøter
Den siste avtalen kom i stand etter tolv timer med forhandlinger mellom president Nikos Anastasiades, EU, Det internasjonale pengefondet og økonomi- og finansministrene i de 17 eurolandene.

– Jeg er glad for at vi får et program og det er til beste for det kypriotiske folk og for EU som helhet, sa Anastasiades natt til mandag.

Noen timer tidligere truet han angivelig med å gå av dersom redningspakken ikke kom på plass.

– Vil dere tvinge meg til å gå av, skal Anastasiades ha sagt i møtet med EU-kommisjonens president José Manuel Barroso, EU-president Herman Van Rompuy, sentralbanksjef Mario Draghi, eurogruppens leder, Jeroen Dijsselbloem og IMF-leder Christine Lagarde.

Strenge krav
EU og IMF har stilt strenge krav til den kypriotiske regjeringen for å redde landets økonomi og banker, og stemningen på søndagens møte skal ha vært amper.

Partene visste at de innen mandag måtte komme fram til enighet om tiltak som sikrer 5,8 milliarder euro (44 milliarder kroner) i den kypriotiske statskassa. Dette var betingelsene for at EU-siden ville bidra med en krisepakke på 10 milliarder euro (75 milliarder kroner) for å redde kypriotiske banker.

Avtalen må nå på nytt legges fram for den kypriotiske nasjonalforsamlingen til endelig godkjenning.

Sjokkert
Vanlige kyprioter ble sjokkert over det opprinnelige forslaget om engangsskatt på alle bankinnskudd. Lørdag marsjerte tusenvis av bankansatte til nasjonalforsamlingen for å vise sin avsky.

Det nye forslaget innebærer at småsparerne ikke mister noe av det de har på konto, mens de med store innskudd må vinke farvel til disse.

Kypros har lenge vært et såkalt skatteparadis, og mange utlendinger har plassert store beløp i landets banker. Av de 70 milliarder euroene (nær 530 milliarder kroner) som nå står i kypriotiske banker, antas det at en tredel stammer fra Russland.

Les også: Redningsavtalen undergraver forholdet EU - IMF


<b>Kypros kan holde det gående til mandag</b>


Kypros jobber med ny kriseplan


<b>Tyskland ville beslaglegge 40 prosent av de rikes bank-innskudd</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.