Presset på Tysklands statsminister Angela Merkel om å gi etter for krav om strakstiltak mot gjeldskrisen i eurosonen øker. Fredag var det lederne fra de tre andre store eurosonelandene, nemlig Italia, Spania og Frankrike, som krevde en vridning mot veksttiltak og ikke bare innsp#229er.

Etter møtet kunne Frankrikes president François Hollande kunngjøre at 1 prosent av eurosonens bruttonasjonalprodukt skal settes til side for å skape økonomisk vekst. Det tilsvarer et beløp på 120– 130 milliarder euro, eller 900– 970 milliarder kroner.

– Må skape solidaritet
På toppmøtet diskuterte Merkel, Hollande, Italias statsminister Mario Monti og Spanias regjeringssjef Mariano Rajoy opprettelsen av en bankunion og en «budsjettunion», det vil si en felles budsjettpolitikk, i eurosonen.

– Løsningen på krisen er mer Europa, ikke mindre, sa Merkel etter møtet.

Men Hollande understreker samtidig at land ikke kan gi fra seg suverenitet uten at det foreligger en mer omfattende europeisk solidaritet.

– Det europeiske råd må gjøre fremgang i arbeidet med å skape tillit til eurosonen og Europa, sa han.

Felles gjeldsbrev langt unna
Det er knyttet stor spenning til hva Merkel bestemmer seg for i tiden framover. På G20-møtet nylig fikk hun klar beskjed fra verdens stormakter om at de forventer at Tyskland gjør mer for å løse eurokrisen.

Et tiltak det har vært snakket mye om, er felles gjeldsbrev for eurosonen. En slik ordning vil i praksis bety at alle landene i valutasamarbeidet garanterer for hverandres gjeld. Men Tyskland er skeptisk til en ordning hvor landet vil måtte garantere for andre staters gjeld.

– Jeg mener euroobligasjoner er en mulighet, men ikke før om ti år, sa Hollande.

– Så lenge det er en union, en integrasjon, vil euroobligasjoner være et nyttig instrument i Europa, og jeg vil fortsette å arbeide i den retningen.

Hjelp til banker
Tyskland skrinla fredag forsøket på å skape bred enighet i EU om en skatt på finanstransaksjoner og kommer i stedet til å gå sammen med en mindre gruppe land om en slik skatt, melder Reuters.

Ifølge EU-kommisjonens planer skal en slik skatt på finansielle transaksjoner utgjøre 0,1 prosent på handler med verdipapirer og 0,01 prosent på handler med finansielle kontrakter.

Også bankkrisen i Spania var tema på fredagens toppmøte. Ifølge en spansk minister vil landet formelt vil be om hjelp til bankene mandag. En rapport fra uavhengige eksperter viser at bankene trenger 16– 62 milliarder euro i kapitalinnsprøyting. Eurolandene har gitt klarsignal til å låne Spania opptil 100 milliarder euro, 750 milliarder kroner.

Blant investorer og eksperter er det imidlertid mange som tror Spania før eller siden vil måtte be om ytterligere krisehjelp, utenom lånene til banksektoren.

Foran Roma-toppmøtet kom nok et tegn på hvor alvorlig den økonomiske situasjonen er. Ratingbyrået Moody's nedgraderte kredittverdigheten til 15 av verdens største banker, blant dem franske BNP Paribas, Deutsche Bank og Bank of America

Les mer:
Merkel mot røkla foran EU-toppmøte
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.