Sverige, Sveits og Danmark har alle sentralbanker som operer med negativ styringsrente. Blant disse landene er det imidlertid i Sverige at risikoen for spekulasjonsbobler er størst, ifølge Moody´s.
«Sett fra Moody´s synsvinkel så kommer trendene til å fortsette hvis rentene forblir lave, noe som øker risikoen for en boligprisboble. Og med en potensiell motsatt effekt på den finansielle stabiliteten hvis og når boligprisene vender ned», skriver blant annet kredittvurderingsbyrået, ifølge nyhetsbyrået TT.
Større boble
Kredittvurderingsselskapet viser til at Danmark og Sveits har oppnådd mål med den negative renten, i hovedsak å svekke valutaen. Riksbanken i Sverige sliter på sin side fortsatt med å få opp inflasjonen, samtidig som økonomien tilsynelatende går bedre enn normalt.
Det var i februar at Sverige fulgte etter Danmark og Sveits og satte styringsrenten under null. Samtidig er Sverige inne i en lang periode med vedvarende og til tider kraftig vekst i boligprisene. Det har skapt debatt om boblefare og risiko for økonomien.
- Med tanke på den kraftige prisoppgangen som vi har sett over flere år, så lever vi allerede i en prisboble. Ikke noe negativt har rukket å skje for å få den til å sprekke ennå, men den har blitt større som en følge av de lave boligrentene, sier analytiker Bengt Hansson i Boverket til Svenska Dagbladet.
Ifølge Hansson er det først og fremst den sterke befolkningsveksten og positiv inntektsutvikling som så langt har reddet Sverige unna en boblesprekk i boligmarkedet.
- Men det kan rekke med en lavkonjunktur og økt arbeidsløshet for at boblen skal sprekke, sier analytikeren til Svenska Dagbladet.
Truffet taket
Bare det siste året har de svenske boligprisene økt med henholdsvis ti prosent for eneboliger og nærmere 20 prosent for borettslagsleiligheter. Nordea mener nå rallyet i boligmarkedet er over, men banken tror heller ikke på noe prisfall.
«Det svenske boligmarkedet har stanget i taket», skriver Nordea i sin siste konjunkturrapport, ifølge Dagens Industri.
Nordea regner med stillestående boligpriser i år og neste år, med mulige avvik på høyst fem prosent enten opp eller ned. Banken mener lav byggetakt kombinert med regulering som minimerer spekulasjonskjøp, taler for svensk motstandskraft mot kraftige prisfall.
Andre nyheter
Lufthansa flyr høyere: Sammenlignet med året før økte det tyske flaggskipet Lufthansa overskuddet med 55 prosent i 2015. Bakteppet for resultatoppgangen er blant annet lavere oljepriser. Resultatoppgangen kommer også til tross for flere kostbare konflikter med piloter og kabinansatte gjennom året som var, ifølge DW. Passasjerantallet steg dessuten til det høyeste noensinne for Lufthansa.
Markedet: Signaler fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve om at det det trolig blir færre renteøkninger i år enn antatt, ga positive utslag også i europeiske aksjemarkeder torsdag. Den pan-europeiske børsindeksen Stoxx 600 åpnet opp 0,3 prosent. Et unntak var Lufthansa, som så børsverdien falle med 4,5 prosent fra start torsdag, etter å ha lagt frem resultatrapport.
… og helt på tampen: Verdens lykkeligste land er Danmark, ifølge FN-organisasjonen SDSN. Utvikling i økonomien, forventet levealder og korrupsjon er blant kriteriene som brukes til å måle lykken i landet. Danmark dytter i år ned Sveits fra topplasseringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.