Også i Europa skaper nå amerikanske Donald Trump debatt og setter sinner i kok. Ifølge den republikanske presidentkandidaten er deler av London «så radikalisert at politiet er redde for sine liv». Ifølge Londons borgermester Boris Johnson er imidlertid Trumps kommentarer «det komplette og fullstendige nonsens». Storbritannias statsminister David Cameron sier på sin side at Trumps uttalelser for «misledende, ikke hjelpsomme og helt enkelt gale».
Uakseptabel opførsel
Onsdag morgen hadde over 35.000 briter undertegnet et opprop for å nekte Trump innreise til Storbritannia. Et tall som var ventet å øke kraftig utover dagen. Regelverket i Storbritannia er slik at alle underskriftskampanjer med minst 10.000 underskrifter skal opp til behandling av en passende myndighet. Undertegner flere enn 100.000 personer vil det bli vurdert tatt opp til debatt i parlamentet, ifølge Reuters.
Ifølge teksten som følger med underskriftskampanjen står det at «Storbritannia har nektet innreise for mange personer etter hat-ytringer». Initiativtakerne legger samtidig vekt på at dersom Storbritannia skal fortsette å ha en policy med innreisenekt for personer som demonstrere «uakseptabel oppførsel», så må det også gjelde rike og mektige personer på lik linje med fattige og svake.
Tidligere har britiske myndigheter nektet innreise for personer som har kommet med ytringer den mener kan forårsake uro og vold i samfunnet.
Også britiske avisforsider onsdag var preget av oppfordringer om boikott og bannlysning av Trump.
Det er antatt at rundt 2,7 millioner muslimer bor i Storbritannia.
Forsvarer uttalelse
Trumps uttalelser om London kom tilknytning til talen der han oppfordret til innreisenekt for alle muslimer til USA. Det førte til kraftige reaksjoner fra Det hvite hus og spekulasjoner rundt muligheten for å diskvalifisere Trump fra den amerikanske presidentkampanjen.
Trump på sin side forsvarte uttalelsene tirsdag kveld med at USA er i krig og at hans forslag ikke er verre enn tiltakene president Franklin D. Roosevelt gjennomførte da japanere ble satt i interneringsleirer under andre verdenskrig.
Boris Johnson understreker at over 300 språk snakkes blant innbyggerne i London og at toleranse og mangfold er del av byens stolte historie.
- Kriminaliteten har falt i både London og New York. Og den eneste grunnen til at jeg ikke ville dratt til enkelte deler av New York er den reelle faren for å møte Donald Trump, sier Johnson, ifølge The Telegraph.
Tragedie for Labour Tony Blair, Storbritannias tidligere statsminister og ex-leder for Labour, kaller tilstanden i partiet en tragedie etter at Jeremy Corbyn overtok ved roret. Ifølge Blair har Corbyn redusert partiet til en protestbevegelse. Blair siste angrep på den nye partiledelsen kommer i innlegget «In defence of Blairism», skrevet for bladet Spectator. Der benytter den tidligere statsministeren igjen muligheten til å forsvare sine egne radikale endringer i Labour da han var partileder.
Smertefulle reformer Den tidligere russiske finansministeren Aleksei Kudrin understreker at hjemlandet nå trenger strukturelle reformer innen flere områder.
- Men disse reformene er ofte smertefulle og det er årsaken til at myndighetene vil utsette dem til etter parlaments- og presidentvalget tidlig 2018, sier Kudrin til CNBC.
Ifølge ex-finansministeren vil fallet i oljeprisene fortsette å påvirke Russlands verdiskapning de neste par årene.
Hellas misser mål Greske myndigheter klarer ikke innfri ambisjonene om privatisering av statlige bedrifter nest år. Det rapporterer Dow Jones Newswires, ifølge Nyhetsbyrån Six. Krav om privatisering var del av den redningspakken Hellas tidligere i år fikk av EU. Etter planen skulle Hellas privatisere for 3,7 milliarder euro i 2017. I stedet ender det trolig rundt to milliarder euro, ifølge Stergios Pitsiorlas, mannen som på vegne av myndighetene leder privatiseringen i Hellas.
Markedet Etter raset tirsdag, var oljeprisene noe opp igjen tidlig onsdag morgen. Det bidro samtidig til en viss oppgang for den pan-europeiske nøkkelindeksen Stoxx 600 da børsene åpnet. Utover formiddagen var imidlertid usikkerheten stor og tonen blandet, med børsene i Frankfurt, London og Paris tilbake i rødt. Europeiske børser ligger nå på nivåer nær det laveste siden slutten av oktober.
…og helt på tampen: Et slott med veggmalerier av selveste Pablo Picasso? For den som har rundt 90 millioner kroner er nå muligheten der, ifølge Luxury Listings NYC. Château de Castille, som ligger i Sør-Frankrike, er på totalt 557 kvadratmeter. Picasso malte på veggene, i hovedsak nakne mennesker, som en gave til vennen og kunstsamleren Douglas Cooper, som kjøpte eiendommen i 1950.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.