Telia Sonera har fått massiv kritikk for bruk av utradisjonelle metoder for å kapre markedsandeler i Asia. Nå skriver Svenska Dagbladet at det svenskfinske teleselskapet også lånte ut 230 millioner dollar, nærmere to milliarder kroner, til en «lokal forretningsmann» for å øke eierandelen i Ncell i Nepal. Det uvanlige med lånet er ifølge avisen at Telia Sonera aldri regnet med at pengene skulle tilbakebetales.

Trakk seg

Nylig ble det klart at Telia Sonera skal selge sin eierandel på drøye 60 prosent i Ncell. I forbindelse med salget avsløres imidlertid også milliardoverføringer til uklare motparter.

Utbetalingen i 2012 skal ha skjedd til en av Nepals mest fremgangsrike forretningsmenn, en mann som imidlertid skal være bosatt i hvitrussiske Minsk. I regnskapet skal så Telia Sonera ha skrevet ned fordringen til null.

Tidligere er det avslørt at Telia Sonera skal ha betalt milliardbeløp i mistenkelige transaksjoner for lisenser i Usbekistan. Skandalen førte til at daværende konsernsjef Lars Nyberg måtte gå.

Nå skriver Svenska Dagbladet at også Erik Hallberg i det stille har trukket seg fra Telia Sonera. Hallberg er tidligere medlem av konsernledelsen og en nøkkelperson i selskapets kompliserte transaksjoner i Sentral-Asia mellom 2013 og 2015.

Nedskrivninger

De nye avsløringene rundt Telia Soneras Asia-virksomhet kommer samtidig som telegiganten fredag kunne presentere resultater over det analytikerne hadde ventet i forkant. Store nedskrivinger i Usbekistan tynger imidlertid resultatet også for fjerde kvartal i fjor.

I forbindelse med fremleggelsen av resultatene fredag uttalte toppsjef Johan Dennelind at ambisjonen er å være ut av alle problemlandene i forretningsområdet Eurasien i 2016

Styret i Telia Sonera foreslår et utbytte til aksjonærene tilsvarende tre kroner aksjen, eller samlet rundt 13 milliarder kroner.

Selskapet gjentar at inneværende år i likhet med 2015 blir en periode med tunge investeringer. Ikke minst handler det om utrulling av fiber i Sverige.

Andre nyheter

Tettbebodd: London nærmer seg like stor befolkningstetthet som Rio og Bangkok. Lokalmyndighetene beregner nå at byens befolkning vil kunne ligge rundt ti millioner innen 2031, ifølge Bloomberg. I fjor passerte den britiske hovedstaden toppnoteringen fra 1939 med 8,6 millioner innbyggere. London har i dag 5.206 mennesker boende per kvadratkilometer. Det sammenlignbare tallet for Rio og Bangkok er henholdsvis 6.850 og 6.450.

Økt tillit: For første gang på to år øker tilliten til den svenske statsministeren Stefan Löfven. Regjeringspartiet Socialdemokraterna har lenge vært i fritt fall i meningsmålingene. På tampen av fjoråret oppga bare 21 prosent av svenskene at de hadde tillitt til deres egen statsminister. I januar er tallet 25 prosent, ifølge målingen til TV4/Novus.

Markedet: For fjerde dagen på rad steg oljeprisen fredag. Samtidig skapte rentebeskjeden fra den japanske sentralbanken også jubel på europeiske børser. Den pan-europeiske nøkkelindeksen Stoxx 600 åpnet opp 1,5 prosent.

…og helt på tampen: Den svenske regjeringen varsler nå at en aldersgrense for bruk av sosiale medier vil bli innført om et par år. Nøyaktig hva aldersgrensen blir er uklart, men vil ligge et sted mellom 13 og 16 år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.