Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og Spania er enige om automatisk utveksling av opplysninger om de virkelige eierne bak selskaper og stiftelser som kan brukes til forsøk på skatteunndragelse. Det kom frem på en pressekonferanse med ministre fra de fem landene i Washington sent torsdag.
- I dag sender vi nok et hammerslag mot dem som ulovlig ønsker å unndra skatt og skjule deres formuer i de mørke hjørnene av finanssystemet, sa Osborne, før han fortsatte:
- Storbritannia vil arbeide sammen med våre europeiske partnere for å finne ut hvem som virkelig eier hemmelige postboksselskaper og stiftelser som har blitt brukt som redskap for å unndra skatt, hvitvaske penger og dra fordeler av korrupsjon.
Kjente skatteparadis
Det er avsløringene rundt de såkalte Panama-papirene, som inneholder informasjon om hundretusener av postbokselskaper i skatteparadiser, som har utløst møter på toppnivå om skatt og økonomisk kriminalitet. Selv opplysninger om Osbornes sjef, den britiske statsministeren David Cameron, har lekket ut i mediene. Tidligere i uken måtte Osborne følge opp og forsikre at han ikke har penger i skatteparadiser.
Panama-papirene berører Storbritannia spesielt sterkt. Gamle kolonier og kjente skatteparadiser som Cayman Island og De britiske jomfruøyer står sentralt i avsløringene.
Nå krever Osborne mindre snakk og mer handling. Bare fordømmelse og raseri blant folk flest er ikke i seg selv nok til at staten får inn flere skattekroner eller at finansskurkene havner i fengsel, slår finansministeren fast, ifølge Guardian.
- Det vi trenger er internasjonale tiltak nå, og det er akkurat det vi gjør med konkret handling i krigen mot skatteunndragelse.
Under press
Osbornes offensive linje vekker oppsikt. Storbritannia er også sterkt avhengig av finanssektoren og kjemper blant annet en hard kamp for å opprettholde Londons status som en av verdens absolutt viktigste finansmetropoler. Landet har ofte tidligere blitt beskyldt for å ha tonet ned bekymring rundt bruk av stiftelser i skatteparadiser.
Ifølge Guardian er det rapporter om at finansministre fra andre europeiske land har lagt press på Osborne og den britiske regjeringen for nå å ta i bruk hardere skyts og utvide lovverket som omhandler finanskriminalitet.
Bloomberg meldte torsdag at Osborne fortsatt vil nekte tiltak som gjør eierskap av stiftelser fult ut transparent.
- Panama har blåst nytt liv inn i kampen mot skatteunndragelse. Det ar akselerert prosessen, sier den spanske finansministeren Michel Sapin til Bloomberg.
Andre nyheter
Britisk «fantasiproskjekt»: En «brexit» vil få alvorlige konsekvenser for den britiske handelen med resten av kontinentet. Det mener den tidligere britiske finansministeren Alistair Darling. Han kaller kampanjen til de som ønsker Storbritannia ut av EU for et «fantasiproksjekt», ifølge Bloomberg.
- Det å gå ut er ikke et kostnads- og risikofritt eksperiment, sier Darling.
Kontroversielt banksalg: Den svenske papirgiganten SCA har i et skatteopplegg solgt sin egen finansvirksomhet til et eget selskap i Nederland. Nå venter mulig straffeskatt, ifølge SVT. Ifølge tv-kanalen har SCA i det stille solgt ut sin egen internbank for 48 milliarder svenske kroner til et eget datterselskap. Dernest skal det ha blitt gjort store rentefradrag for dette gjennom en filial i Sverige.
Markedet: Investorene forsøkte fredag å fordøye nye nøkkeltall fra Kina. Samtidig er det stor spenning før det viktige toppmøtet denne helgen, der sentrale oljeproduserende land skal møtes for å diskutere fremtiden. Utviklingen for den pan-europeiske nøkkelindeksen Stoxx 600 var relativt flat fredag formiddag.
… og helt på tampen: Den her i landet velkjente svenske tegneseriefiguren Bamse, verdens sterke bjørn, er fortatt en resultatmaskin. I fjor dro rettighetene inn over åtte millioner kroner i overskudd, ifølge Dagens Media.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.