Høye verdivurderinger av bolig og andre aktiva, samt et stadig større gjeldsberg blant husholdningene, øker risikoen i den svenske økonomien. Det slås fast i Riksbankens stabilitetsrapport. Sentralbanken understreker at et alvorlig økonomisk tilbakeslag, som for eksempel en kollaps i boligprisene, vil få store konsekvenser.

Minimumskrav

Nå ønsker Riksbanken at det gjennomføres en rekke tiltak for å begrense husholdningenes sårbarhet og redusere risikoen den høye gjeldsgraden medfører. Blant annet vil sentralbanken endre rentefradraget, innføre et gjeldstak og stille strengere krav til nedbetaling av lån.

Med økt risiko for et boligprisfall ønsker Riksbanken i tillegg reformer som kan skape bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet. Målet er å bremse fortsatt boligprisoppgang og dermed også gjeldsgraden blant svensker flest.

Ifølge Riksbanken må også sårbarheten i banksystemet bedres ytterligere.

«Til dels bør deres kapitalkrav skjerpes, blant annet gjennom at et minimumskrav for bruttosoliditet innføres. Til dels bør storbankene redusere sin strukturelle likviditetsrisiko og øke motstandskraften mot likviditetsstress i svenske kroner», skriver Riksbanken i rapporten.

Ikke bekymret

Med høy gjeld, nye forslag til krav om nedbetaling og en mulig prisboble i boligmarkedet bør svenskene kanskje være bekymret. Ifølge Statistiska centralbyrån (SCB) er det imidlertid svenskene som uroer seg minst for boligkostnadene i EU.

36 prosent av EUs innbyggere oppgir at boligkostnadene utgjør en tung byrde for den egne husholdningen. Andelen i Sverige er syv prosent, som er lavest i EU. Ser man på hele Europa er det bare nordmenn som er mindre urolige for boligkostnadene enn svenskene.

Forskjellene mellom landene i nord og sør er store. Kypros, Kroatia, Italia og Spania er blant landene der flest oppgir at boligkostnadene er en tung byrde.

Dempet tro

Et nytt konjunkturbarometer fra Konjunkturinstitutet (KI) konkluderer på den andre siden med at den generelle fremtidstroen nå dempes både i industrien og blant husholdningene i Sverige.

«Forventningene til utviklingen i den svenske økonomien på tolv måneders sikt har sunket enda mer og er betydelig lavere enn det historiske gjennomsnittet. Husholdningenes syn på sin egen økonomi er dempet noe, både når det gjelder nåsituasjonen og utviklingen på tolv måneders sikt», skriver KI.

Andre nyheter

Russisk gasstopp: Russlands statskontrollerte gasselskaper stopper igjen tilførselen til nabolandet Ukraina, melder AP og New York Times. Toppsjef Aleksei Miller i i Gazprom begrunner avgjørelsen med at Ukraina ennå ikke har betalt for fremtidige leveringer. Avgjørelsen kommer samtidig bare to måneder etter at Russland og Ukraina undertegnet en ny avtale for gassleveranser, en enighet forhandlet frem av EU.

Endrer image: Myndigheten i Luxembourg vil ikke lenger at landet sees på som synonymt med skatteflyktninger og skjulte formuer. Nå skal det lanseres en kampanje der landets image utad skal endres og i stedet skal det fokuseres på blant annet lokale produkter som vin og pølser.

  • Hvis Luxembourg ønsker å endre sitt negative image med et positivt image, så må det gjøre noe virkelig godt og gjøre det konsekvent over en lang, lang periode, sier branding-ekspert Simon Anholt til New York Times.

Markedene: En oppgang igjen for reiseselskaper bidro til å løfte europeiske aksjemarkeder onsdag morgen. Reiselskapene har slitt tungt etter terrorhendelsene i Frankrike og Belgia. Selskaper som Thomas Cook Group, Lufthansa og TUI opplevde alle kursoppgang da børshandelen åpnet.

Europeiske aksjer ble også hjulpet av at USAs president Barack Obama nå aktivt går inn for å redusere spenningen mellom Russland og Tyrkia, etter nedskytingen av et russisk jagerfly tidligere i uken. Russlands president Vladimir Putin har tidligere advart om «alvorlige konsekvenser».

…og helt på tampen: Flere britiske detaljhandelskjeder revurderer nå innføringen av den USA-inspirerte handelsdagen Black Friday. Årsaken er trafikkork i gatene og regelrette slåsskamper mellom kunder som ønsker å benytte seg av tilbudene.

Les også på DN.no onsdag:

Flere nordmenn eier bolig

Verden er én grad varmere

Solberg: – Mottakssystemet er i krise

Se DNtv: Donald Trump vil ha tilbake waterboarding

Trump vil ha tilbake waterboarding
På et arrangement i Ohio mandag tok Donald trump til orde for igjen å ta i bruk waterboarding. På den siste målingen til ABC og Washington Post har Trump støtte fra 32 prosent av republikanerne.
01:27
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.