Sveriges finansminister Magdalena Andersson brukte Volvos nye bilmodell V90 som sammenligning da hun onsdag skulle beskrive svensk økonomi.
- Jeg synes fortsatt at Tesla er en bra sammenligning, men Volvo Cars har nettopp lansert en ny modell – V90. Volvo går veldig bra og er en sterkt bidragende faktor til økte eksportinntekter. En Volvo V90 er ingen dårlig sammenligning, sa Andersson, ifølge Svenska Dagbladet.
Den økonomiske veksten i Sverige er fortsatt sterk, til tross for usikkerhet ellers i verden. Det skriver den svenske regjeringen i sitt vårbudsjett. Veksten ventes ende rundt 3,8 prosent i år, klart sterkere enn det regjeringen spådde så sent som like før nyttår.
Likevel kommer advarsler om vanskelige tider fremover. Det handler i første rekke om økte kostnader til innvandring. Andersson trekker imidlertid også frem utfordringer med blant annet svak utvikling for Norge som handelspartner.
Arbeidsmål
Andersson våger ikke love at regjeringen når tidligere uttalte mål om lavest arbeidsløshet i EU innen 2020. Spådommen nå er at arbeidsløsheten på det laveste vil ligge rundt 6,3 prosent i 2017, for dernest å øke igjen mot 6,6 prosent tre år senere. Lyspunktet er langtidsarbeidsløsheten, som i dag er på veldig lave nivåer sammenlignet med EU-land ellers.
Ifølge Expressen vil den svenske regjeringen legge frem en rekke tiltak som skal gjøre det lettere for innvandrere å komme ut i arbeid.
- Det er vanskeligere for mennesker som har søkt om asyl å komme ut i arbeidsmarkedet. Det er behov for en ny politikk, sier Andersson.
Historisk økning
Vårbudsjettet ble lagt frem samtidig som Statistiska Centralbyrån i en ny rapport varsler en kraftig befolkningsøkning i Sverige de kommende årene. Fremover ventes folkemengden øke med 1,5 prosent per år, en historisk høy vekst som tidligere bare har forekommet enkelte år på 1800-tallet. Antall innbyggere i Sverige ventes passere ti millioner allerede neste år.
Netto samlet innvandring til Sverige de neste fem årene beregnes nå til rundt 570.000 personer. I prognosene til vårbudsjettet fremkommer det at kostnadene knyttet til nyankomne innvandrere vil stige gradvis frem mot 2020, fra rundt 15 til 57 milliarder svenske kroner per år.
Andre nyheter
Drastic Dave: Lenge så det nærmest helsvart ut for den britiske matvaregiganten Tesco, men nå er driften snudd til overskudd igjen. Toppsjefen Dave Lewis, også kalt «Drastic Dave», får mye av æren for snuoperasjonen som har skjedd i hans første år i jobben. Sammenlignet med et underskudd på 6,3 milliarder pund året før, kan nå Tesco presentere et overskudd før skatt på 162 millioner pund for fjoråret. Ifølge BBC advarer imidlertid nå Lewis om at resultatveksten kan avta igjen det kommende halvåret.
Bonuskutt i VW: Utslippsskandalen i Volkswagen slår også inn på utbetalingene til bilgigantens toppledelse. Styreformann Hans Dieter Poetsch og en rekke direktører skal nå ha godtatt signifikante bonuskutt, ifølge Bloomberg. Nye kompensasjonsordninger skal etter planen bankes igjennom i et styremøte neste uke.
Markedet: Gladmeldinger fra Kina og økte oljepriser gir et solid løft til europeiske aksjemarkeder onsdag. I tillegg til Statoil her hjemme, ga prisoppgangen for olje kursstigning for selskaper som BP og Repsol. På vinnersiden var også italienske banker, etter signaler fra landets myndigheter om at statlige midler skal brukes til å takle dårlige lån.
… og helt på tampen: Rent vann er ikke lenger en selvfølge for svenskene. I hvert fall ikke billig rent vann. Ifølge Havs- og vattenmyndigheten er drikkevannet for dårlig beskyttet, og skal man sikre det godt nok i fremtiden bør svenskene selv ta regningen gjennom økte vann- og avløpsutgifter.