De siste dagenes bankuro har ført til at frykten for en krise i Europa har kommet øverst på dagsordenen i mange markeder.
- Ingen tvil, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.
Syed peker på at dette handler både om den realøkonomiske utviklingen i Europa, men også om at potensielle problemer i banksektoren kan gi ytterligere forverring av de realøkonomiske forholdene.
Selv tviler han på at eventuelle problemer i europeiske kredittmarkeder vil føre til krise og resesjon i Europa.
- Europeiske banker er veldig lite eksponert mot den sektoren i verdensøkonomien som sliter mest om dagen, nemlig råvaresektoren og derunder olje og gass.
Stoler på «Super-Mario»
Og dersom vi begynner å se tegn til at finansuroen smitter over på realøkonomien, tror han Den europeiske sentralbanken ECB igjen griper inn. Han minner om at sentralbanken fremdeles har ammunisjon igjen i oppkjøpsprogrammet for verdipapirer. De kan holde på lengre enn planlagt, de kan øke kjøpene fra dagens nivå på 60 milliarder euro hver måned og kan ikke minst redusere sikkerhetskravene på papirene som kjøpes.
Under statsgjeldskrisen tilbake i 2011-2012 gikk sentralbanksjef Mario Draghi til slutt ut og forsikret markedet om at han skulle gjøre det som var nødvendig. Syed er ikke i tvil om at han kan komme til å gjøre det igjen.
- Det er jeg helt overbevist om, sier sjeføkonomen.
Vil neppe smitte Norge
Siden han ikke tror på noen krise i europeisk realøkonomi, vil heller ikke Norge, som har mange av våre viktigste handelspartnere i EU, bli rammet av en slik krise, påpeker han.
Men bankuroen kan potensielt skape vanskeligere forhold i norske kredittmarkeder og bli til en krise utløst av problemer i finansinstitusjonene her hjemme.
Dersom prisen som bankene betaler for markedsfinansiering øker, kan det resultere i økte kostnader ut til bankkundene og dermed ha en tilstrammende effekt i økonomien.
Følg markedene i DN Investor
Solid banksektor
Syed minner imidlertid om at norske banker er blant de best kapitaliserte.
- Norsk banksektor fremstår som mye, mye tryggere enn europeisk banksektor, sier han.
- Dette er grunnen til at vi ikke tror det norske kredittmarkedet vil bli smittet. Vi tror ikke at vi kommer til å se en flodbølge fra Europa som skyller inn over alt som heter bank i Norge.
- Hadde man sett at dette skylte inn på alle lånepapirene i det norske bankmarkedet, så er det klart at bankenes finansiering hadde blitt dyrere. Men det tror vi ikke vil skje. Bankenes finansieringskostnader kommer neppe til å øke på grunn av dette, og dermed har de heller ingen grunn til å velte over kostnader på kundene, sier Syed.
- Ikke så kritisk
Denne uken har det blitt påpekt at vi nå ser mange av de samme tendensene nå som vi så under finanskrisen.
Aksjestrateg Erik Fosland i Nordea mener markedet er ekstremt uoversiktlig. Spesielt har det vært stor frykt rundt finanssektoren de siste dagene.
- Til og med DNB, som er bunnsolid med den norske stat i ryggen, var ned syv prosent på Oslo Børs igår, sier Fosland til DN fredag.
Ifølge Fosland skal man være litt bekymret når markedet opererer slik det gjør nå. Likevel mener han det er annerledes nå enn det var under finanskrisen.
- Det er ikke så kritisk som det var den gangen, sier han.
Aksjestrategen viser til at bankene er bedre kapitalisert, det er mindre uoversiktlig og at eksponeringen nå ikke er like stor.
- Det er mer frykt enn realitet enn så lenge, sier Fosland, men legger til:
- Det kan jo bli et selvoppfyllende profeti, dersom alle selger og alle gjør det samme. Da går det jo ikke bra. Hvis alle skal begynne å ta ut pengene av banken samtidig for eksempel, da får banken til slutt store problemer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.