Endringene av EFSF er ennå ikke vedtatt av nasjonalforsamlingen i Slovakia. Men opposisjonspartiet Smer er kommet til enighet med tre av partiene i regjeringskoalisjonen om å støtte reformen av krisefondet. Et vedtak er ventet innen fredag. Slovakia er det eneste av de 17 eurolandene som ennå ikke har godkjent endringene som ble kunngjort av eurolederne i juli.
Ifølge Smers partileder Robert Fico innebærer enigheten også at det skal holdes nyvalg 10. mars neste år. For Slovakias regjering faller etter at et av regjeringspartiene tirsdag lot være å støtte de foreslåtte endringene.
Krever tiltak
Samtidig krevde EU-kommisjonen onsdag et styrket krisefond for eurosonen og mer kapital til banker som har problemer.
Kommisjonens president Jose Manuel Barroso sier en rekke “kraftfulle og koordinerte tiltak» må vedtas på EU-toppmøtet 23. oktober.
Økt støtte til Hellas, verktøy for å håndtere gjeldskrisen og en styrking av Europas banker er helt avgjørende, ifølge Barroso.
Han mener også det er nødvendig å fremskynde etableringen av det permanente redningsfondet for eurosonen med ett år. Dagens midlertidige fond, European Financial Stability Fund (EFSF), skal etter planen erstattes av European Stability Mechanism (ESM) i midten av 2013.
Nyhetene fra Bratislava og EU-kommisjonen ble tatt godt imot i finansmarkedene. Både eurokursen og aksjekurser skjøt i været.
Større reserver
Det har etter sommeren vært økt frykt for en ny bankkrise som følge av gjeldsproblemene i eurosonen. Rekapitalisering av banker ses på som avgjørende for å hindre at gjeldskrisen forverres, og det er ventet at Kommisjonen vil legge fram krav om at bankene må ha større kapitalreserver.
Det internasjonale pengefondet (IMF) har anslått at det er nødvendig å sprøyte mellom 100 og 200 milliarder euro inn i europeiske banker for at bankvesenet skal komme seg gjennom krisen, melder TT.
I forrige uke gikk den fransk-belgiske storbanken Dexia over ende og måtte reddes av myndighetene.
Stresstester
I sommer strøk 8 av 90 europeiske banker på de såkalte stresstestene, og behovet for ekstra kapital ble beregnet til 2,5 milliarder euro.
Ifølge bankkilder Reuters har snakket med, planlegger European Bank Authority (EBA) nye og tøffere tester, som antas å vise at over halvparten av bankene trenger ekstra kapital på nesten 100 milliarder euro.
Andre beregninger, blant annet fra den amerikanske banken Morgan Stanley, anslår at behovet for ny kapital er 275 milliarder euro.
Utlånsskepsis
Ifølge Financial Times kommer EBA til å gi bankene mellom seks og ni måneder til selv å øke egenkapitalen. Klarer de ikke det, må regjeringene rekapitalisere dem. EBA skal etter planen innen neste uke ferdigstille sin vurdering av behovet for økt kapital.
Et av tegnene på uroen i banksektoren nå er at bankene heller setter penger inn i Den europeiske sentralbanken (ECB) enn å låne ut til hverandre.
Lederne i eurosonen erkjenner at bankene trenger hjelp, men de er fortsatt ikke enige om hvor pengene skal tas fra. Tyskland presser på for at eierne må trå til, mens Frankrike tar til orde for å bruke krisefondet EFSF.
Les mer:
Truer med å gå av for å redde Hellas
Vil bruke stabilitetsfond til å hjelpe banker
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.