Oslo Børs startet dagen opp onsdag, men falt tilbake etter det ble meldt at Hellas' kreditorer ikke godkjente de greske forslagene til en avtale. Børsen kom imidlertid opp igjen utover ettermiddagen.

Les også: Tsipras kritiserer kreditorene og Kreditorene aksepterte ikke Hellas-forslag

- Litt påfallende

Investeringsdirektør og forvalter i Holberg Fondene, Gunnar J. Torgersen, mener at Hellas-situasjonen nå er veldig gjennomanalysert, hvor alle eventualiteter er priset inn i markedet.

Gunnar Torgersen, Holbergfondene.
Gunnar Torgersen, Holbergfondene. (Foto: Thomas T. Kleiven)

- Det som er litt påfallende, er at Vix-indeksen ligger på nær rekordlave nivåer. Nervøsiteten i aksjemarkedet knyttet til Hellas, er altså veldig lav, og det er et uttrykk for at risikoen er veldig kjent og gjennomanalysert, sier han til TDN Finans.

Vix-indeksen viser den impliserte volatiliteten til opsjoner på S&P 500-indeksen, og blir ofte sett på som et mål på frykten eller nervøsiteten i markedet. På få dager har indeksen falt over 20 prosent, noe Torgersen har forklaringen på:

- Nesten uansett hva som blir utfallet, vil det ikke sjokkere markedet. Hellas har ikke potensial til å sjokkere, understreker han.

- Et sjokk

Holberg-forvalteren nevner ellers at han ikke ser noen enkeltselskaper eller sektorer på Oslo Børs som har høyere eksponering til Hellas-situasjonen enn andre.

Erik Bruce, Nordea Markets.
Erik Bruce, Nordea Markets. (Foto: Elin Høyland)

Torgersen ønsker ikke å uttrykke noen spesifikk forventning til hvordan forhandlingene vil ende. Det vil imidlertid sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

«Etter signalene som er gitt de seneste dagene vil mangelen på enighet i dag være et sjokk», skrev Bruce i en oppdatering onsdag morgen.

Sjefanalytikeren understreker likevel at det er flere skjær i sjøen, og viser til at Tyskland insisterer på at nasjonalforsamlingen i Hellas skal godkjenne en eventuell avtale før de gjør det.

«Selv ved godkjennelse er det usikkert om Hellas da rekker å få utbetalinger før lånene til Det internasjonale valutafondet (IMF) forfaller neste uke. Men går det mot avtale, regner vi med at det fikses på en eller annen måte», skriver Bruce.

- Ny og uoversiktlig tilstand

I en kronikk i Dagens Næringsliv onsdag påpekte Ulf Sverdrup, som er direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, at det formelt sett ingen finnes bestemmelser i EUs traktater som regulerer utmeldelse av euro der man samtidig forblir EU-medlem. Det finnes heller ingen prosedyrer som gir eurolandene rett til å kaste et land ut av valutaen.

«Hellas kan benytte Traktatens Art. 50 og melde seg ut av EU, og dermed også euro, men det vil ta tid og er neppe aktuelt. Men partene finner helt sikkert andre muligheter. «Grexit» vil uansett føre til at man står i en ny og uoversiktlig rettslig tilstand», skriver han.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras (t.v.) og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: REUTERS/Emmanuel Dunand/Pool
Hellas' statsminister Alexis Tsipras (t.v.) og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: REUTERS/Emmanuel Dunand/Pool (Foto: Reuters)

Avviste motforslag

Det er fortsatt stor avstand mellom Hellas og kreditorene i forhandlingene.

Ifølge Bloomberg News sier en talsperson for Tyskland at en løsning uten det Internasjonale valutafondet (IMF) er utenkelig, og at standpunktet ikke vil endre seg de nærmeste dagene.

IMF sendte tirsdag kveld et eget motforslag til Hellas, som den greske regjeringen mener er uakseptabelt. Forslaget fra IMF tolkes som økende uenighet blant landets kreditorer, ifølge Bloomberg.

- Langt frem

I Brussel, var det nedstemt Martin Jäger, talsperson for det tyske finansdepartementet som møtte pressen onsdag.

- Vårt inntrykk er at det fortsatt er en lang vei frem, sa Jäger.

Han påpeker at långiverne, IMF, Europakommisjonen og Den europeiske sentralbanken, hadde gitt greske myndigheter "eksepsjonelt generøse" lettelser og at det nå var opp til "den greske siden å vise litt bevegelse", ifølge Bloomberg.

Laster opp

Strategene i Credit Suisse ser noe høyere sannsynlighet enn hva konsensus virker å være for en avtale i tide, og øker vektingen sin i europeiske aksjer, fremgår det av en oppdatering onsdag.

Meglerhuset har allerede en «overweight»-anbefaling på det europeiske markedet.

Strategene viser til at sektorjustert P/E i Europa nå er på linje med USA, nye orde målt med PMI tar seg opp og lønnsveksten er svakere i Europa enn i Japan og USA. I tillegg mener de at markedet priser inn for høy risiko for at det ikke vil komme avtale mellom Hellas og kreditorene.

Ser kompromiss

Credit Suisse mener at markedet priser inn en 20 prosent sannsynlighet for «Grexit», mens de ser 5-10 prosent sannsynlighet. Meglerhuset mener det er svært høy sannsynlighet (75 prosent) for en midlertidig avtale mellom Hellas og kreditorene innen fristen 30. juni.

«Uttak av innskudd har nå nådd nivåer hvor svakere greske banker holder på å gå tom for reserver, og dermed vil Syriza sannsynligvis være nødt til å inngå kompromisser», skriver strategene.

«Vi mener at selv om det ble en «Grexit», er det bare en tredjedels sjanse for en systemkrise», skriver de videre.

Møter igjen

De ser imidlertid lav sannsynlighet for en langsiktig avtale da dette, etter deres syn, vil kreve en mer moderat regjering.

Eurogruppens finansministre møtes igjen onsdag kveld for å se om det er mulig å komme til enighet, før EU-lederne ankommer den belgiske hovedstaden for et todagers møte torsdag.

Det haster for Hellas, som før utløpet av måneden må betale 1,5 millarder euro i forfall på krisepakken fra IMF.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,43 prosent til 646,59 poeng, omsatt for 3,3 milliarder kroner.

Les også:
- Hellas-forhandlingene smitter over til Wall Street
- Man hadde håpet at dette var på skinner nå
Forsinket gresk krisemøte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.