Torsdag samles rådet i Den europeiske sentralbanken ECB til årets første rentemøte. Sentralbanksjef Mario Draghi har selv bidratt til å pumpe opp forventingsnivået før møtet.
I markedet er den klare oppfatningen nå at sentralbanken etter møtet vil starte med massive oppkjøpe av europeisk statsgjeld gjennom kvantitative lettelser. Om sentralbanken ikke innfrir, kan det gi konsekvenser.
- Dette blir et av de viktigste rentemøtene på lenge. Det er knyttet veldig høye forventninger til at ECB skal sette i gang med kvantitative lettelser i stor skala. Markedene har nærmest tatt det for gitt nå i prisingen, så det er en viss fare for at det kan skuffe, sier makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.
Inflasjonsnivået i eursonen har lenge beveget seg nedover, og nå haster det med å ta tak i problemet, mener han.
- Èn ting er at veksten har vært svak veldig lenge, men i tillegg har inflasjonen falt ned i negativt territorium. Enda verre er det at inflasjonsforventningene har falt mye. Det har skapt stor bekymring for at vi skal få et deflasjonsscenarie i eurosonen. Det begynner virkelig å haste med å få snudd den negative trenden i inflasjonsforventningene, sier Hov.
Selv forventer han at sentralbanken vil gå til innkjøp av statspapirer i et forsøk på å svekke euroen på bred basis.
- Du kan kalle det en «valutakurskanal», legger han til.
Oljeprisen tynger
I tillegg til at inflasjonsforventningene truer den reelle veksten i eurosonen, gir ikke den stupende oljeprisen mye drahjelp.
- Sentralbanken får ikke gjort noe med at oljeprisfallet har en midlertidig negativ effekt på inflasjonen, men er helt avhengige av å få snudd den negative tendensen i inflasjonsforventingene. Virkemidlene ECB har nå, er å prøve å få guidet rentene så lave som mulig, så lenge som mulig slik at euroen blir så svak som mulig, forklarer Hov.
Han peker på at inflasjonen i eurosonen var faretruende nær null allerede før oljeprisfallet kom inn i tallene.
- De er i en veldig presset situasjon, legger han til.
USA-vekst truer
Og som om ikke dette var nok, skuffethar ikke de amerikanske nøkkeltallene vært fullt så spreke som man hadde håpet på. Det kan gi Draghi enda større utfordringer.
- Det verste nå er egentlig hvis det bremser opp i USA også, og kanskje særlig hvis det blir større tvil om inflasjonsutsiktene. Vi følger ekstra nøye med på nøkkeltallene der, for de har vært noe skuffende i det siste. For eurosonens del er det viktig å ha noe å svekke kursen mot, og det er ikke så altfor mange igjen å svekke seg mot nå, mener Hov.
Demper veksten seg i USA, vil forventningene om en renteheving skyves enda mer ut. Det vil i tilfelle føre til at det blir vanskeligere å få til svekkelse mot dollaren.
- Bremser det opp i USA, blir det mer problematisk i forhold til eurosonen som prøver å svekke sin valuta mot dollar. Kommer Draghi med kvantitative lettelser, med ambisjoner om å få svekket kursen på torsdag, så kan det bli vanskeligere hvis det er tegn til ikke å gå fult så bra i USA som man hadde håpet.
LES OGSÅ:
Disse landene trekker verdensøkonomien opp - og ned
Dette styrer utviklingen i rente- og valutamarkedene tirsdag
- Har sett at noe galt er i gjære i norsk økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.