Styringsrenten i eurosonen holdes uendret på rekordlave 0,25 prosent. Innskuddsrenten holdes også uendret på 0,0. Det har styringsrådet i Den europeiske sentralbanken (ECB) bestemt i dag. Dette var helt på linje med hva analytikerne ventet.
Lav inflasjon og en svært sterk euro talte for et kutt i styringsrenten og en negativ innskuddsrente, som kan frigjøre mer kapital og dermed få enda større fart i økonomien.
Likevel velger altså sentralbanksjef Mario Draghi og hans 23 kollegaer i ECBs styringsråd å sitte rolig i båten. De venter nå med å få ferdig de neste prognosene for den økonomiske utviklingen i eurosonen, som offentliggjøres etter ECB-møtet 5. juni.
Dersom inflasjonen viser en lav bane, nærmere aprils 0,7 prosent enn ECBs styringsmål på to prosent, vi sentralbanken sannsynligvis komme med tiltak.
- Dagens diskusjon kan sees som en forsmak på den diskusjonen vi vil ha i juni. Vi er enige om at vi ikke er fornøyde med den anslåtte inflasjonsbanen. Vi venter at den vil holde seg på det nåværende lave nivået over de neste månedene, for bare å øke mot målet på oppunder to prosent neste år, sa Draghi på en pressekonferanse i etterkant av renteavgjørelsen.
- Vi vil komme med raske pengepolitiske tiltak dersom vi ser det som nødvendig, sa Draghi.
Euroen steg ord for ord
Mens Mario Draghi talte til pressen styrket euroen seg nærmest ord for ord mot amerikanske dollar. 1,3989 dollar per euro er det høyeste nivået på to måneder, og svært nær den psykologisk viktige kursen 1,4 dollar per euro.
Deretter sank den til under 1,39 etterhvert som det ble klart at sentralbanken etter alt å dømme vil foreta seg noe som svekker euroen ved neste rentemøte i juni.
Valutakursen skal i utgangspunktet ikke være styrende for ECBs pengepolitikk. Men ved forrige rentemøte uttalte Draghi at valutakursen ble stadig viktigere i sentralbankens vurdering av sine tiltak.
Lar seg ikke presse
En sterk euro er negativt for eurosonens eksportsektor, og mange har derfor tatt til orde for at ECB må kutte renten for å stagge euroen og dermed hjelpe eksportnæringen.
Men sentralbanksjefen vil ikke la seg presse.
- Over de siste dagene har vi fått plenty med råd fra politikere og instituasjoner på det aller meste, inkludert valutakursen, sa Draghi.
- Vi setter pris på rådene. Men som bank er vi uavhengige. Hvis noen får inntrykk av at vi ikke er uavhengige, vil dette skade troverdigheten til sentralbanken på lang sikt, sa italieneren.
Men han ville ikke svare på spørsmål om hvor sterk euro han kunne tolerere.
- Men en sterk euro samtidig som vi har lav inflasjon og laber vekst er helt klart bekymringsverdig, sa Draghi.
- Det kommer noe i juni
- På sentralbankspråk så tolker jeg det som at det kommer noe i juni, sier sjefsøkonom i Sparebank1 Markets, Shakeb Syeb, med henvisning til Mario Draghis ord om at banken ikke er fornøyd med utviklingen i inflasjonsbanen.
Syeb tror det kommer et rentekutt i juni, men ikke bare det.
- Det blir ikke bare rentekutt, fordi renten er så lav allerede at det vil ha liten effekt. Jeg tror at banken også vil komme med rene kvantitative lettelser ved å kjøpe statsobligasjoner og markedsobligasjoner, sier sjefsøkonomen.
Nettopp stimulering av økonomien gjennom kjøp av statsobligasjoner har lenge vært et hett tema i eurosonen. Særlig Tyskland har motsatt seg dette, fordi landet mener dette vil bidra til at de kriserammede landene i periferien tar større risiko.
- Denne risikoen er mye lavere nå, og dermed har den tyske sentralbanken med Jens Weidmann i spissen kommet på gli. Derfor mener jeg at obligasjonskjøp nå er sannsynlig, sier Syeb.
Den britiske sentralbanken, BoE, holdt også styringsrenten uendret på 0,5 prosent i dag.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.