Hellas kan komme til å forlate både eurosonen og EU dersom landet ikke oppnår en avtale med kreditorene, varsler den greske sentralbanken onsdag.

Landet har frist til utgangen av juni med å betale 1,5 milliarder euro til IMF. Eneste realistiske finansieringskilde er Troikaen. I praksis betyr dette at Hellas og EU må bli enige.

Etter en rekke utsettelser, er tiden for alvor i ferd med å renne ut.

- Toppmøtet i eurosonen neste uke tror jeg må være siste stoppested for denne prosessen, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Økt sannsynlighet

Ifølge Dørum har sannsynligheten for at den greske regjeringen velger å bryte med EU og eurosonen økt betraktelig den siste måneden.

- Lenge har den dominerende oppfatningen vært at alle ønsker at Hellas skal bli i eurosonen. Den greske regjeringen har heller ikke noe mandat fra folket til å ta landet ut av eurosonen, sier Dørum.

- Samtidig ser vi det som pågår nå: Kreditorene har satt ned en nokså absolutt strek, men Hellas nekter å akseptere. Da ser det ut som at de er på vei mot stupet med viten og vilje, mener han.

Fare for regjeringskrise

Gjeld i euro og inntekter i devaluerte drakmer: Dette vil bli situasjonen for en rekke husholdninger og bedrifter i Hellas ved en eventuell «grexit».

Resultatet blir fort en forverring av den økonomiske krisen i landet, mener Dørum.

- Vi vil se økt mislighold, konkurser og banktap, sier han.

Samtidig vil lønningene komme ned og konkurranseevnen bedres. Etter to til fire år kan samfunnet totalt sett komme seg ut av det, mener sjeføkonomen.

I dette bildet ser han riktignok en stor risikofaktor:

- Du setter krefter i spill som du ikke er herre over ved at det politiske landskapet allerede er nokså fragmentert i Hellas, sier Dørum.

- Økonomisk krise kan føre til regjeringskrise. Da er det ikke åpenbart at investorer og andre vil ønske å gå inn med penger - selv om ting ser billig ut. Således er vi plutselig i en mer Argentina-lignende situasjon hvor du heller ikke på sikt kommer deg opp i knestående, sier han.

Frykter smitteeffekter

Markedene har den siste tiden vært preget av den uavklarte situasjonen i Hellas. Bakgrunnen er først og fremst frykten for smitteeffekter og økt usikkerhet i Europa, ifølge Dørum. 

- Hellas i seg selv er en ubetydelig økonomi i eurosonen, sier han og fortsetter:

- Så her er det åpenbart en langsiktig dimensjon fordi det viste seg at euromedlemskap likevel ikke var en enveisbillett. Dersom det i fremtiden oppstår usikkerhet om et lands tilbakebetalingsevne og vilje, vil situasjonen dermed forverres av at bedrifter og husholdninger vil ta ut penger av bankene.

Jonas Gahr Støre er bekymret over arbeidsledigheten blant unge

Bekymret over arbeidsledigheten blant unge
0 seconds of 1 minute, 35 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:35
01:35
 
Bekymret over arbeidsledigheten blant unge
- Viktig at ungdommen fullfører videregående, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
01:36
Publisert:
 

Se DNTV: - Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder gjelden sin

- Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder gjelden sin
0 seconds of 3 minutes, 14 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
03:14
03:14
 
- Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder gjelden sin
DNs Bård Bjerkholt om situasjonen i Hellas.
03:14
Publisert:
 

Les også:
Privat forbruk på «Wall Street-nivå»
Ringnes dumpet Bunnpris
Asia i dag: Rystes av svak eksport  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.