Tidligere denne måneden lanserte Den europeiske sentralbanken ECB en hel meny av tiltak som skal bidra til å få fart på den økonomiske aktiviteten i eurosonen.
Økonomiene i den 19 land store valutaunionen har slitt med å komme opp i normalfart igjen etter tilbakeslagene som først finanskrisen og senere statsgjeldskrisen har påført dem.
Tirsdag kom det et lite lyspunkt i form av aktivitetsindikatoren for næringslivet i regionen.
Økt aktivitet
Innkjøpssjefindeksen PMI, som måler aktivitetsendringer i økonomien basert på en undersøkelse i bedriftene, indikerer at veksten i eurosonen har tatt seg ytterligere litt opp mot slutten av inneværende kvartal, skriver Markit Economics i en pressemelding tirsdag.
Den foreløpige indeksen steg til 53,7 i mars, opp fra 53,0 måneden før. En indeks over 50,0 indikerer økende aktivitet i økonomien.
Det er tjenestesektoren som i størst grad bidrar til aktivitetsøkningen. I industrien er det bare tegn til marginal vekst.
- PMI for mars viser en velkommen slutt på den urovekkende trenden med oppbremsing i de to første månedene i år, og indikerer at økonomien er på vei mot en vekst på 0,3 prosent i bnp i første kvartal, sier sjeføkonom Chris Williamson i Markit i pressemeldingen.
Faretruende lav inflasjon
Den urovekkende trenden med tegn til svakere vekst har også blitt lagt merke til i ECB.
I forbindelse med rentemøtet tidligere denne måneden pekte sentralbanksjef Mario Draghi på at nettopp data fra undersøkelser viser at året har startet med lavere vekst enn ventet.
Dette var også noe av bakgrunnen for at sentralbanken serverte en hel pakke med tiltak, inkludert rentekutt lengre ned i negativt terreng, større månedlige oppkjøp av gjeldspapirer i finansmarkedene og nye runder med billiglån til europeiske banker.
Håpet er at tiltakene skal bidra til å få fart på veksten, og dermed også inflasjonen, som lenge har vært på faretruende lave nivåer.
Sentralbanken har et mål om at inflasjonen over tid skal være på to prosent. I februar var den på minus 0,2 prosent.
Tilbakemeldingene fra næringslivet viser at det fremdeles er tegn til et bredt deflasjonspress (fallende priser), siden lav etterspørsel gir omfattende bruk av rabatter, viser tirsdagens PMI-rapport.
Samtidig har nye ordre har knapt bedret seg siden de falt til det laveste nivået på ett år i februar. Veksten i sysselsettingen er også på vei ned, ifølge undersøkelsen som PMI-indeksen er basert på.
Tysk vekst
Dessuten viser indeksen at det nok en gang er store forskjelller blant de ulike økonomiene i eurosonen. Frankrike er nær stagnasjon, mens veksten i tysk økonomi holdes oppe av høyere aktivitet i tjenestesektoren. I tysk industri var aktivitetsøkningen i mars den laveste på 16 måneder, ifølge PMI-rapporten.
Samlet sett indikerer PMI likevel en kvartalsvis vekst på 0,4 prosent i Tyskland i første kvartal, ifølge Markit. En annen undersøkelse fra det tyske økonomiske instituttet Ifo viste tirsdag at tilliten til landets økonomiske utvikling er på vei opp blant næringslivslederne.
Delindeksene for nåværende situasjon og fremtidsforventninger steg begge mer enn ventet.
- Bedringene i delindeksene for nåværende næringsklima og forventninger til fremtiden må bli tolket delvis som en korreksjon fra nedgangen i februar og nivåene er fremdeles beskjedne sammenlignet med historiske tall, skriver senioranalytiker Tuuli Koivu i en oppdatering fra Nordea Markets tirsdag.
Følg markedene med DN Investor
Les også:
Eksplosjon på flyplassen i Brussel
Terrorangrepet tynger børsene i Europa
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.