Tilliten i næringslivet i Tyskland falt i juni, melder TDN Finans tirsdag. Den såkalte IFO-indeksen er helt sentral for den europeiske økonomien, understreker seniorøkonom Ole A. Kjennerud i DNB Markets.

- Fordi tysk industri er så stor, har vi selv kalt den «Europas viktigste bedriftstillitsindeks», sier Kjennerud.

IFO-indeksen måler de tyske virksomhetenes vurdering av nåværende situasjon og forventninger til fremtiden. I juni falt den til 109,7 i juni fra 110,4 måneden før. Fallet var litt høyere enn det analytikerne ventet på forhånd, ifølge Bloomberg News.

Kjennerud understreker at mye likevel tyder på at Tyskland er på rett kjøl.

- Arbeidsmarkedet og boligmarkedet går veldig bra, mens lønnsveksten holder seg oppe, sier han.

Landet fortsetter imidlertid å slite med at bildet er ganske annerledes i store deler av resten av Europa.

Utfordrende for ECB

Tyskland og Spania var de eneste store eurosonelandene med vekst i verdiskapningen i årets første kvartal. Mandag viste de foreløpige innkjøpssjefsindeksene (PMI) for juni at gjeninnhentingen i eurosonen tar seg svakere opp enn ventet i andre kvartal. 

Ifølge de ferske tallene øker også avstanden mellom Tyskland og Frankrike. Kjennerud mener det er grunn til å være bekymret.

- Utfordringen for den europeiske sentralbanken (ECB) blir å lage en politikk som hjelper de landene som har problemer uten at det skaper større ubalanser i de landene det går bra i, sier senioranalytikeren.

- Lempelig pengepolitikk vil kanskje kunne bidra til at aktivapriser eller boligpriser i Tyskland stiger så mye at man bygger opp langsiktige ubalanser. Denne risikoen kan dermed holde tilbake villigheten til å gjøre enda mer for å hjelpe de søreuropeiske landene som trenger det, utdyper han.

Strukturelle reformer

Seniorøkonom Ole A. Kjennerud i DNB Markets. FOTO: Pressebilde
Seniorøkonom Ole A. Kjennerud i DNB Markets. FOTO: Pressebilde
Både Spania, Italia og Frankrike kan ha behov for mer hjelp for å få fart på økonomien, mener Kjennerud. Førstnevnte har riktignok snudd den negative tendensen.

- I Spania har ledigheten begynt å avta og sysselsettingen begynner gradvis å tilta, sier seniorøkonomen, som mener mye kan knyttes opp mot strukturelle reformer.

- Dette viser at mer er gjort for å bedre landets konkurranseevne, sier han.

Ifølge Kjennerud kan ikke det samme sies om Italia og Frankrike. Han kaller utviklingen «urovekkende».

- Det betyr at problemene, hvis det relateres til mangel på strukturelle endringer, kan vedvare. Vi kommer til å få et oppdelt Europa i lang tid som igjen vil bremse den generelle utviklingen, sier Kjennerud.

- Dette smitter jo over. Hvis Frankrike gjør det dårlig, blir det vanskeligere for Spania og Tyskland å få opp aktiviteten i sin eksportnæring, sier han.

To kanaler

Han mener Norge vil merke effekten på to måter:

  • Gjennom lav styringsrente lenge
  • Gjennom eksportmarkedet

Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) indikerte nylig at rentene vil være lave i minst ytterligere 2,5 år.

- Europa og europeiske renter veier veldig tungt for Norges bank. Den andre kanalen er eksportkanalen. Lav vekst i eurosonen betyr at det blir vanskeligere for norske bedrifter å øke sin aktivitet, sier Kjennerud.

Les også:
Her er Europas økonomiske paradis
Oljeanalytiker: Dette kan føre til mer olje på markedet
Fikk fengselsstraff for falskt vitnemål  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.