EU-toppenes maratonhelg i Brussel fortsetter. Søndag møtes først EUs stats- og regjeringssjefer fra alle de 27 medlemslandene. Deretter møtes stats-regjeringssjefene fra eurogruppen i et separat møte i ettermiddag, og deretter er det planlagt et møte onsdag, skriver en rekke europeiske medier.
Håpet er at de skal klare å bli enige om en omfattende og langsiktig plan for å løse gjeldskrisen i Europa. Men møtehistorikken gir et pessimistisk utgangspunkt. Stort sett er EU-lederne hittil bare blitt enige om at man må finne en løsning, og alle avgjørelser er så langt utsatt til det ekstraordinært toppmøtet onsdag.
- Ikke annet valg
– Gjennombruddet vil komme på onsdag, sa Tysklands statsminister Angela Merkel før hun gikk til en arbeidsmiddag med Frankrikes president Nicolas Sarkozy lørdag kveld.
Han er enig.
– Mellom nå og onsdag må vi finne en løsning. En strukturert, ambisiøs og endelig løsning, slo han fast, og ga seg selv et ultimatum:
– Vi har ikke noe annet valg.
Vanskelige spørsmål
Svenskenes statsminister Frederik Reinfeldt deltar på ettermiddagens møte. Hans finansminister Anders Borg sier til E24.se at man kom lenger i forhold til bankene på gårsdagens møte, men at en del gjenstår. Det vanskeligste utestående spørsmålet mener han er hvordan krisefondet på 440 milliarder euro skal rekke til alt. Spørsmålet er ifølge flere kilder hvordan private midler skal innlemmes i fondet.
Også Storbritannias statsminister David Cameron er fast bestemt på at det nå må finnes en løsning, selv om landet står utenfor euro-samarbeidet, skriver BBC, og siterer finansminister Osborn på at Storbritannia er med på å holde presset oppe.
For å klare å stagge gjeldskrisen, som i første omgang har rammet Hellas, men også truer andre europeiske land, står EU-toppene overfor en komplisert oppgave.
De skal helst redde Hellas fra konkurs og hindre at krisen spres til Italia og Spania. De fleste antar nå at redningsoperasjonen vil kreve at store deler av den greske utenlandsgjelda blir restrukturert, noe som bekymrer de private bankene som har lånt ut penger og i en slik situasjon må regne med enorme tap.
Les også: Advarer mot global finanskatastrofe
Full EU-strid om milliarder til bankene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.