Fredag anmeldte den franske politikeren og korrupsjonseksperten Eva Joly hurtigmatkjeden McDonald’s til den franske statsadvokaten med ansvar for finanskriminalitet, på vegne av en lokal fagorganisasjon.

Fagforeningen Le comité d’entreprise Mc Donald's Ouest Parisien anklager sitt franske morselskap for «hvitvasking av skattejuks», «misbruk av sosiale goder» og «regnskapsjuks».

«Kriminell skatteundragning»

-Jeg har jo i mange år arbeidet med problematikken rundt internprising, og det faktum at transnasjonale selskaper gjennom bruk av kunstige strukturer klarer å unngå å betale skatt, sier Eva Joly til DN.

Den tidligere forhørsdommeren har siden mars i år hatt sin egen advokatpraksis. Det er gjennom denne hun har anmeldt McDonald’s.

-Jeg forsøker å bruke de strafferetslige midlene på det firmaene kaller skatteoptimalisering, men som etter min mening er kriminell skatteundragning ved bruk av falske fakturaer, for å si det enkelt, sier Eva Joly.

Saken har fått stor oppmerksomhet i Frankrike i medier som Libération, Mediapart og Le Figaro etter at anmeldelsen ble ofentliggjort fredag.

-Historien er jo egentlig enkel: Selskapet forminsker kunstig resultatet ved å blåse opp utgiftene, som ikke tilsvarer en reell prestasjon. Dette betales av filialene til et selskap i Luxemburg som med bare 30 ansatte har over en milliard euro i omsetning i året, et netto resultat på 540 millioner og 6 millioner i skatt. Finn feilen!, sier Joly til DN.

McDonald’s France ønsker ikke å kommentere anmeldelsen, opplyser selskapet til DN.

Omsetter for 4,57 milliarder euro

Den franske avdelingen av McDonald’s er en av de største i Europa - og den franske virksomheten har ansvar for det andre mest lønnsomme markedet til McDonald’s i verden etter USA. Hver eneste dag serveres to millioner måltider i de franske restaurantene til den amerikanske hurtigmatkjeden som hadde en samlet omsetning på 4,57 milliarder euro i 2014, ifølge McDonald’s France, som ifjor kunne se tilbake på sitt beste år noensinne.

Kjernen i konflikten er at de ansatte i denne avdelingen av McDonald’s mener selskapets underskudd ene og alene skyldes at selskapet velger å flytte overskuddet sitt til Luxembourg. Det gjør McDonald’s ved å betale en årlig lisensavgift til et datterselskap i samme konsern, som er registrert i skatteparadiset Luxembourg ifølge fagforeningen. Den beskylder McDonald’s for å sende opptil 22 prosent av omsetningen til Luxembourg med underskudd i det franske selskapet som resultat.

- Dette er en viktig sak fordi arbeidsbetingelsene i McDonald’s er elendige: minstelønn for de ansatte 9,87 euro i timen, man har ingen tilleggsgoder som «deltagelse i overskuddet» som de ansatte har rett til. Og det er vanskelig å forhandle seg frem til bedre lønn når firmaet går med underskudd, sier Joly til DN.

«Flytter overskudd til Luxembourg»

Fagforeningen Le comité d'entreprise de McDonald's Ouest Parisien og le syndicat CGT McDonald's Paris et Ile-de-France representerer tilsammen 900 ansatte i 16 franske restauranter.  De beskylder arbeidsgiveren McDonald’s Ouest Parisien for å snyte både sine egne ansatte og franske skattemyndigheter.

-I Frankrike har selskaper med mer enn 50 ansatte en såkalt "Comité d’entreprise”, et forum i selskapet som er obligatorisk og hvor man diskuterer emner som angår selskapet, og hvor medlemmene er valgt inn av de ansatte, på lister som er presentert av de forskjellige fagforeningene. Det er en slik enhet tilhørende en av McDonald’s filiaer som vil forsøke å få stilt McDonald’s for retten, forklarer Joly.

«Helt siden selskapet vårt ble etablert, har ikke ansatte fått en eneste euro fra overskuddet, fordi det ikke finnes utfra regnskapene. Den dårlige økonomien står ikke i stil med et selskap som er «uberørt av krisen» og som fortsetter å åpne en rekke restauranter hvert år», heter det i en pressemelding fagforeningen sendte ut fredag.

Lisensavgiften er ifølge fagforeningen fremstilt som en avgift for bruk av merkevaren (5 prosent) og betaling av husleie (17 prosent).

Lekkede dokumenter

Franske skattemyndigheter har i en årrekke etterforsket McDonald’s skattepraksis, med mistanke om en skatteflukt på flere hundre millioner euro i året. Kjeden har tidligere avvist anklagene og forsvart seg med at den har betalt «mer enn en milliard euro i skatt for sine franske selskaper siden 2009», ifølge Le Figaro.

Oppmerksomheten rundt McDonald’s føyer seg inn i en større europeisk debatt rundt multinasjonale selskapers skattepraksis - og mistanker om systematisk overrapportering av overskudd i lavskattland og skatteparadiser for å spare skatt.

Etter den såkalte Luxleaks-saken i 2014, hvor det gjennom lekkede dokumenter fra revisjonsselskapet PriceWaterhouseCoopers ble avslørt at en rekke multinasjonale selskaper hadde fått hemmelig tilsagn om lav skatt på eierselskapene i Luxembourg, har en rekke multinasjonale selskapers skatteplanlegging blitt et diskusjonstema.

Les også:

Norges Bank frykter tapsbølge i oljeservice
Røkke-selskap tapte kontrakt - varsler nye kutt (DN+)
Spår oljeprisen tilbake til bunn-nivå fra 2008


Se DN TV: Hvordan lykkes til gründer?


Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.