Det norske IT-selskapet Evry ble etablert i oktober 2010 da EDB Business Partner ble slått sammen med ErgoGroup. Daværende konsernsjef Endre Rangnes i EDB kjøpte opp IS Partner for 1,2 milliarder kroner fra Statoil/Hydro.

Den gang hadde selskapet en omsetning på omtrent 900 millioner fra IT-tjenestene for de to selskapene, som senere skilte lag. Oppkjøpet skulle gjøre Evry til en global it-aktør.

Ville følge storkundene

- For oss var det en viktig del av den strategiske planen vi hadde lagt å få et større innpass hos store strategiske kunder med internasjonal satsing. Å følge de ut globalt var en del av vår strategi, og planen var at oppkjøpet skulle gi oss en måte å følge de internasjonale kundene ut i verden, sier Rangnes, som i dag sitter i Tietos styre, til Dagens Næringsliv.

Rangnes kom til EDB Ergo Group i 2003, etter å ha vært en rekke år i Sveriges største IT-selskap IBM. I januar 2010 forlot han EDB for å bli konsernsjef i kreditt- og regnskapsselskapet Lindoff Group.

Forsøkte Tieto fusjon i 2008

Da Evry tidligere denne uken la seg selv ut for salg, ble Tieto umiddelbart lansert som mulig kjøper av meglerhuset Arctic Securities.

EDB forsøkte allerede i 2008 å fusjonere med svensk-finske Tieto, uten hell. Mulige oppkjøpsplaner ønsker ikke Rangnes å kommentere.

- De spørsmålene får du ta med styreleder i Tieto, sier han.

Omsetningen falt med 850 mill.

Etter fusjonen klarte aldri Evry å bli med kundene ut i verden, og omsetningen hos de største internasjonale kundene har falt ned til 50 millioner i dag.

- Hvorfor det har gått galt får man spørre kundene om. Det er vanskelig å kommentere i og med at det er gått seks år. Jeg kan ikke kommentere ting jeg ikke har hatt innsikt i, sier Rangnes.

Han forklarer at alle involverte parter stilte seg bak oppkjøpet.

- Avgjørelsen ble tatt av et enstemmig styre, og ble også støttet av aksjonærene. Det er kundene selv som har svaret på hvorfor de ønsket andre løsninger enn Evry, sier han.

- Ga oss bedre løsninger

Da kontrakten med IS Partner gikk ut, sendte Hydro IT-tjenestene sine ut på anbud:

- Etter en runde med en rekke tilbud, fant vi ut at Fujitsu Siemens kunne gi oss bedre løsninger etter spesifikasjonene vi hadde. Det var både priser, kvalitet og våre egne spesifikasjoner som spilte inn når vi valgte Fujitsu Siemens, sier informasjonssjef i Hydro, Bjørn Johnny Skaar.

Avtalen med Hydro ble tapt et halvt år før fusjonen, og tapet av denne avtalen ble børsmeldt av EDB i juni 2010.

Fujitsu Siemens, som i dag heter Fujitsu Technology Solutions, er et globalt IT-selskap basert i Tokyo, Japan.

Yara var også på vei bort fra EDB i tiden rundt fusjonen. På det tidspunktet hvor EDB kjøpte IS partner var det klart at Yara var på vei til IBM.


Vil ikke kommentere

Statoil ønsker ikke å svare på hvorfor de har redusert sitt kundeforhold med det som i dag er Evry.

- Dette er det ikke naturlig at vi kommenterer, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil til DN fredag.

Les også på DN.no:

Klabb og babb for Saab

NATO vil gi penger til Ukrainas hær  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.