Finanskrisen har fått "lønnsfrys" og "lønnskutt" til å bli aktuelle ord i lønnssamtaler og -forhandlinger hos en rekke arbeidsgivere.

Å gå med på nulloppgjør eller midlertidig lønnsnedgang for å redde jobben gjennom tøffe tider er én ting. Men ikke alle fortjener lønnsøkning hvert år, mener svenske Tommy Wahlström.

Wahlström har skrevet boken "Lønnssamtalen og lønnsfastsettelse" (Universitetsforlaget) og er seniorkonsulent i Hewitt Löneanalyser, der han blant annet har ansvaret for programmet lønnsomt lederskap.

Må nå målene
- For å gå opp i lønn skal man ha gjort seg fortjent til det. Mislykkes du i å nå de målene dere ble enige om i fjorårets lønnssamtale og selv har skylden, synes jeg ikke det er galt å gi 0 kroner i lønnstillegg, sier Wahlström.

- Det har jeg selv gjort - uten dårlig samvittighet. Å gå opp i lønn hvert år skal ikke være noen selvfølge. Lønningen din skal jo gjenspeile egne prestasjoner, legger han til.

  For å få den lønnen man fortjener, må sjef og medarbeider i fellesskap sette seg ned og utarbeide spesifikke, lett målbare mål som den ansatte skal jobbe mot det neste året.

Hvordan få lønn som fortjent? Diskutér saken nedenfor.

- Lønnssamtalen er ikke forhandlinger. Det er sjefen som setter målene, men man kan selvfølgelig komme med innspill for å få mest mulig rettferdige mål, forklarer Tommy Wahlström.

Les også
Jobbintervjuets farligste spørsmål
Slik gjør du deg uunnværlig
Slik blir du en lønnsvinner

De klassiske feilene
Alle kan argumentere for høyere lønn, men unngå å gå i fella. Her er de klassiske feilene mange gjør, ifølge Wahlström:

  • Sier at man må få høyere lønn på grunn av prisstigning generelt i samfunnet.
  • Sammenligner egen lønn med andres lønn.

- Du fortjener ikke høyere lønn fordi melken blir dyrere eller fordi andre ansatte tjener mer enn deg. Du får høyere lønn fordi du gjør en god jobb, sier han.

Alle vil ha høyere lønn, og det er ikke gitt at man skal være hundre prosent fornøyd.

- En vellykket lønnssamtale for begge parter er hvis du har nådd målene dine og kan si til sjefen at du fortjener lønnsøkningen du har fått - selv om du gjerne skulle sett at du fikk noen hundrelapper ekstra, sier Wahlström.

- Finn ut hva sjefen ønsker
  - Vi gjør ofte feil i forhandlinger fordi vi tar utgangpunkt i egen posisjon. Vi må ta utgangspunkt i hva arbeidsgiver ønsker seg. Da stiller du sterkest i lønnsforhandlinger, sier forhandlingsekspert Sigurd Knudtzon i Simonsen Advokatfirma. Han har jobbet med forhandlingsspørsmål i mange år og har skrevet boken "Å forhandle".

I vanskelige tider er den største risikoen for en arbeidsgiver å miste nøkkelpersonell. Det skal man ifølge Knudtzon spille på.

- I en forhandlingssituasjon er poenget å synliggjøre hvorfor man oppfyller behovet til arbeidsgiver. Det gjelder å vise sjefen at man er en god og stabil arbeidstaker, sier han.

Les også:
Lønn som fortjent
Få gull-lønn i din første jobb

Vis at du er uunværlig
Før man setter seg ved forhandlingsbordet, bør man ifølge forhandlingseksperten gjøre en analyse over hvem som er de virksomhetskritiske personene i organisasjonen. Er du en av dem, stiller du sterkere til lønnsforhandlinger

- Du må vise at det er et uheldig alternativ om du blir borte. Det er mye man kan gjøre ved å analysere behovet og interessen til bedriften på forhånd, sier han.

Ansatte som anses som nøkkelpersoner i en bedrift er ikke nødvendigvis de aller beste, mener Knudtzon.

- Ofte kan det være farligere å miste nummer to eller tre i en it-avdeling enn det er å miste sjefen. Det er de som får maskineriet til å fungere. Mister bedriften disse kan alt skjære seg, sier han.

Viktige penger, men ...
Lønn er viktig for alle, men mer viktig for enkelte. Ikke alle motiveres best av noen kroner mer, forklarer Tommy Wahlström.



utvidende profilen
Den episodiske


- "Ytre" belønninger i form av penger er viktige for alle. Men det kan være klokt av sjefen å komplettere ytre belønninger med "indre" belønninger - som å få arbeidsoppgaver som passer personens drivkrefter, utdyper Wahlström.

Å "veksle" lønnskroner mot andre goder, er heller ikke så dumt.

Tommy Wahlström nevner i boken sin goder som treningskort, firmabil, fleksitid, hjemmekontor og hjelp til praktiske ting som mulige alternativer.

- For bedriften kan det være en måte å få en mer motivert medarbeider for mindre penger. For deg betyr alternativ lønn et større spillerom i lønnssamtalen, sier Wahlström.

Hvordan få lønn som fortjent? Diskutér saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.