Arbeidsmarkedet er stramt og kampen om talentene knallhard, men det betyr ikke nødvendigvis at du er sikret superlønn.

Er du i sluttfasen av utdanningen og står på terskelen til å forhandle lønn i din aller første jobb? Da bør du gjøre en del research i forkant for å kjenne verdien din når du sitter ansikt til ansikt med sjefen.

  - Først og fremst: Lønnen bør ikke være det avgjørende ved valg av ny jobb. Jobbens innhold, utviklingsmuligheter og geografisk plassering er viktigere. Men du bør sikre deg at lønnen du tilbys ligger på riktig nivå, sier forhandlingsekspert Sigurd Knudtzon i Simonsen Advokatfirma.

Han har jobbet med forhandlingsspørsmål i mange år, og har gitt ut bok om emnet.

Les: Høy lønn gjør deg ikke lykkeligere

Les også: Snakk opp lønnen din

Hva er dine beste forhandlingstips? Diskuter saken nedenfor!

Kjenn din verdi
Det første du bør gjøre, er å analysere og vurdere arbeidsgivers alternativer og dine egne alternativer, ifølge Knudtzon.

- Er du i den posisjonen at du er den eneste de vil ha, kan du bare kline til. Men det nytter ikke å komme og kreve skyhøy lønn hvis de har mange kandidater å velge mellom. Dette utgjør "maktspillet" i forhandlingene: Jo mer populær din potensielle arbeidsgiver er blant arbeidssøkere, jo sterkere står han. Og jo mer du kan velge og vrake på arbeidsmarkedet, jo sterkere står du, sier Sigurd Knudtzon til DN.no.

Deretter må du analysere hva som er dine og arbeidsgivers interesser.

- Hvorfor skal du ha høyere lønn, og hvorfor skal arbeidsgiver gi deg det du krever? Den største feilen mange gjør i lønnsforhandlinger er å tenke kun på seg selv. Du må ha empati, forstå den andre parten. Arbeidsgiver har jo ikke som mål å gjøre deg rik, forklarer Knudtzon.

Les også: Så mye kan lønnen din øke i år

Be om annet enn lønn
Finn frem til argumenter som kan forsvare at du skal få høyere lønn enn det sjefen i utgangspunktet vil gi deg, men vær realistisk.

- Det er ikke gitt at den eneste muligheten er en prosentvis økning i lønnen. Vær kreativ: Du kan få høyere overtidsbetaling, større lønn og utvidede oppgaver, betalt videreutdanning eller en god bonusordning. Det gjelder å finne frem til en løsning som bygger på legitime kriterier, sier Sigurd Knudtzon.

En henvisning til hva andre i tilsvarende stillinger tjener, kan være en objektiv referanse, påpeker forhandlingseksperten.

- I den aller første jobben din er det imidlertid viktigere å komme seg inn enn å få en høy lønn. Det legger grunnlaget for senere utvikling. Er du ettertraktet på markedet, vil du sannsynligvis få den lønnen du fortjener. Større norske bedrifter betaler ofte godt for gode hoder i dag. Men det er vanskeligere å argumentere for at du er verdt 50.000 mer i lønn enn andre kandidater, legger Knudtzon til.

Les: Så tykk blir lommeboken din i 2008

Her er Knudtzons råd til deg som er i lønnsforhandlinger i en ny jobb:

Menn forventer kravstore menn
Fortsatt er det store lønnsforskjeller mellom menn og kvinner, og internasjonale studier tyder på at kvinner ikke forhandler om lønn like ofte som sine mannlige kolleger. De har heller ikke like høye aspirasjoner. Da vil i utgangspunktet små lønnsforskjeller vokse seg større gjennom karriereløpet.

BI-forsker Laura E. Mercer Traavik undersøker nå om dette er tilfellet også i norske bedrifter.

- Foreløpige funn indikerer at menn forventer at menn vil kreve høyere lønnsøkning enn kvinner, sier Laura E. Mercer Traavik i en kommentar.

Når det fortsatt er slik at det stort sett er menn som sitter i toppstillingene, vil dette bidra til å forklare hvorfor vi fortsatt har betydelige lønnsforskjeller mellom menn og kvinner.

Hva er dine beste forhandlingstips? Hva skal man ikke gjøre? Diskuter saken nedenfor!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.