Før helgen la forfatter Tom Egeland ut en post på Facebook med syv ikoniske krigsbilder, deriblant det velkjente bildet av den lille jenta Kim Phuc, som flykter gråtende etter et napalmangrep i Vietnam. Det er Associated Press- fotograf Nick Ut som tok bildet i 1972, som han vant Pulitzer-prisen for året etter. Bildet ble raskt slettet av Facebook da Egeland la det ut. Begrunnelsen? Det brøt med Facebooks regler for nakenhet, fordi den ni år gamle jenta er uten klær.
Det har fått flere til å reagere, og nå poster tusenvis av brukere bildet på Facebook. Blant dem er postdoktor ved Senter for menneskerettigheter og jurist Anine Kierulf. Hun la mandag ut en offentlig post på sin private Facebook-side der hun delte flere ikoniske bilder, som på noen måte inneholdt nakenhet. Hun skrev også en tekst der hun satte spørsmålstegn ved Facebooks sensurregler.
Inngripende
Hun ønsket å teste hvor grensene gikk. Nå er hele innlegget - inkludert teksten - fjernet av Facebook. Foreløpig er ikke Kierulf kontaktet av Facebook med en begrunnelse, som hun i seg selv synes er betenkelig.
- At de går inn på min side og fjerner innhold på den måten oppleves ganske inngripende og så vidt meg bekjent fremgår det ikke i Facebooks regelverk at det ikke er lov til å stille spørsmål ved Facebooks praksis. Det bekrefter mangelen på forståelse for ytringsfrihet, sier hun til DN.
Kierulf forteller at to av bildene hun la ut ble slettet kort tid etter innlegget ble postet - det gitte krigsbildet fra Vietnam, men også et bilde av en naken kvinne i en kunstnerisk positur, der en brystvorte knapt var synlig. Ett av bildene hun prøvde å legge ut - av Michelangelos "David"-statue - ble sensurert allerede da hun forsøkte å publisere det. Resten fikk ligge, helt til hele posten ble slettet tirsdag formiddag.
- Det at teksten også blir fjernet tyder på at det er mennesker involvert i sensureringen, ikke bare maskiner. Det er flere usikre faktorer her – sensuren virker veldig vilkårlig, sier hun og fortsetter:
- Uten at jeg vet helt hvordan dette håndheves, så er det tydeligvis en blanding av rapportering, menneskelig skjønn og sensur ved hjelp av maskiner. Det er et poeng i ytringsfrihetstenkingen at grensene må være klare, og det er de ikke her.
Hun mener det er problematisk at Facebook opererer med regler vi vet lite om - spesielt ettersom Facebook er blitt en stor offentlighet, og for mange deres primære nyhetskilde.
- Tillater ikke nakenhet
«Tillater ikke nakenhet»
Facebook Nordics pr-byrå Spotlight PR besvarer DNs spørsmål på epost, og viser i den til kommunikasjonssjef Peter Münsters svar til VG tidligere i uken:
– Våre regler tillater ikke nakenhet. Det er viktig å huske på at Facebook er et globalt samfunn og vi må ha ett sett med regler som gjelder enhver kulturell standard. Dette er ikke perfekt, men det er vanskelig å gjøre det på en annen måte når du administrerer et globalt samfunn, sa han til VG.
Facebook Nordic sier på generelt grunnlag til DN at det er vanlig at både bilde og tekst blir slettet dersom én av delene bryter med Facebooks «Community standards» – som blant annet omfatter nakenhet, hatytringer og voldelig og støtende innhold. Når noe fjernes er det fordi andre brukere har rapportert inn innholdet. Videre er det Facebook-ansatte som vurderer de innrapporterte innleggene. Facebook sier de er nødt til å ha et ufravikelig regelverk.
– Det er nødvendig for at vårt globale team skal kunne håndtere innhold enkelt og uniformt. Resultatet er at regelverket av og til blir litt for stringent og sensurerer innhold som er delt av helt legitime grunner, skriver Alice Käck I Spotlight PR til DN.
Kierulf kjøper ikke Facebooks forklaring om at det sosiale mediet ønsker å ta hensyn til enhver kulturell standard.
- Det er et dobbeltmoralsk aspekt her. Man kan poste innlegg om homofili og legge ut bilder av all slags guder og vold og annet som kan være kontroversielt i flere kulturer, men akkurat ved nakenhet går grensen, sier hun.
Kierulf mener man må kunne stille seg spørsmålet om hvor disse standardene kommer fra.
- Jeg tror ikke det er hensynet til andre kulturer som veier tyngst her – dette følger amerikansk tradisjon. USA har kjempevid ytringsfrihet, men akkurat nakenhet byr ofte på problemer. Vi har sett flere slike diskusjoner fra amerikansk offentlighet – for eksempel dette med amming i offentligheten, sier hun.
Nå er Erna Solbergs Facebook-post slettet
Kulturministeren vil møte Facebook og redaktører (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.