– Et utslag av kapitalismens iboende råskap, sier konserntillitsvalgt for YS i Statoil, Bjørn Asle Teige om det varslede stillingskuttet i Statoil til Stavanger Aftenblad.
Fagforeningene reagerer kraftig på planene om å sette ut arbeidet til 239 av dagens ansatte. Statoil setter ut 209 årsverk til tre andre norske leverandører. I tillegg omfattes 30 stillinger i utlandet av vedtaket.
Teige sier at bedriften og fagforeningene har forskjellig syn på utsetting av arbeidsoppgaver som virkemiddel for kostnadsbesparelser.
– Fagforeningene har ønsket andre måter å samarbeide om kostnadsbesparende tiltak på, men nådde ikke fram med det. Alle fagforeningene har anbefalt bedriften ikke å gjennomføre tjenesteutsetting, sier Teige.
– Når beslutning nå likevel er tatt, er bedriften og fagforeningene enige om å arbeide til beste for de ansatte og bidra til å finne løsninger for den enkelte, legger han til.
Også NHO-foreningen Abelia er kritisk til Statoils kutt av stillinger.
– Når Statoil gjør dette, understreker det at outsourcing nå også omfatter kunnskapsintensive områder. Da har vi en jobb å gjøre. Når lønnsnivået i norske selskap er for høyt, må noe gjøres med kompetansen. Vi må være best for å forsvare kostnadsnivået. Vi har ikke noen politikk i Norge for kompetanseheving i næringslivet, sier strategisk rådgiver Tarje Bjørgum.
Les også:
Vil kapre så mange Statoil-ansatte som mulig
Oljetopp kårer Statoil til versting
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.