- Vi ønsket en annen løsning, med mer tradisjonelle kostnadsreduksjoner og ikke utsetting av oppgaver fra selskapet. Vi er skuffet over beslutningen, sier Lill Heidi Bakkerud, som leder fagforeningen Industri Energi i Statoil.

Hun sier det ennå ikke er klart hvilke ansatte som blir berørt, eller hvordan.

Alt på bordet
Fagforeningstoppen sier det nå blir fagforeningens oppgave å sikre de som blir berørt.

- Vi vil få alle konsekvensene på bordet før de skal ta et valg om hva de ønsker å gjøre videre, sier Bakkerud.

- Så de ansatte kan velge om de vil melde overgang eller ikke?

- Vi har fått signaler om at leverandørene, særlig på eiendomsdrift og it, ønsker at de som blir berørt ønsker å begynne å jobbe hos dem. Dette er ettertraktet kompetanse. Det som er viktig for oss nå er å sikre løsninger som den enkelte oppfatter som gode for seg selv, sier hun.

Hun sier at det i tillegg til tilbud om overgang også kan komme andre tilbud om omstilling internt i Statoil.

Bakkejord frykter at også HR-tjenester i Statoil kan bli lagt ut til eksterne leverandører. Dette er i en vurderingsprosess der avgjørelse skal tas i april, forteller hun.

- Vi er forberedt på at dette kan bli utfallet her også, sier hun.

Beklager
- Vi beklager sterkt at dette skjer, men vi er dessverre ikke overrasket. Siden i fjor sommer har det pågått en vanskelig og anstrengende prosess, som nå altså ender opp med varsel om at over 200 medarbeidere må gå og at oppgavene skal outsources. Dette er trist og det er skuffende, sier Inger Lise Rasmussen, leder i YS-forbundet Negotia i en melding.

Negotia-tillitsvalgt Kristin Øverland i Statoil mener det er flere ting som er uheldige:

- Vi mener at Statoil kunne gjort en mye større innsats blant annet med omplassering i bedriften. Det oppsiktsvekkende at en av landets største virksomheter nå velger å outsource kunnskapsarbeidsplasser. For øyeblikket kan vi ikke gå i detalj på hvilke stillinger vi snakker om, men det dreier seg om viktige kompetansearbeidsplasser, sier hun i meldingen.

Kapitalismens råskap
Konserntillitsvalgt for YS i Statoil, Bjørn Asle Teige, slår hardt ut mot Statoils beslutning.

- Et utslag av kapitalismens ibuande råskap, sier Teige til Stavanger Aftenblad.

Han sier alle fagforeningene har anbefalt ikke å gjennomføre tjenesteutsetting.

- Når beslutning nå likevel er tatt, er bedriften og fagforeningene enige om å arbeide til beste for de ansatte og bidra til å finne løsninger for den enkelte, sier han.

- Vi går nå gjennom hvilke typer av virkemidler som er hensiktsmessige å bruke videre i prosessen, sier Teige.

LES OGSÅ:

Statoil bekrefter: Flagger ut 209 stillinger

Lund er overrasket over oppkjøpsplaner

Overtar Statoils eiendomsforvaltning


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.