Stjerneforvalter Kristian Falnes i Skagen Fondene måtte tidligere denne måneden forsvare seg i Stavanger tingrett etter at han nektet å godta en bot på 350.000 kroner som Økokrim ila ham for brudd på taushetsplikten i verdipapirhandelloven.
I dag foreligger dommen etter den tre dager lange rettssaken fra midten av januar. Der blir Falnes frifunnet og ifølge dommen overholdt han taushetsplikten i henhold til verdipapirhandelloven vedrørende fortrolig og korrekt behandling av informasjon.
- Jeg er selvfølgelig fornøyd med å bli frifunnet og at retten er kommet til samme konklusjon som jeg har hatt hele veien: At det jeg gjorde - å varsle selskapet i den situasjonen som var - ikke var lovstridig, sier Kristian Falnes i Skagenfondene til DN.no.
Mandag ettermiddag ble det kjent at Økokrim anker saken til lagmannsretten.
Uenige om grunnen
Økokrim mente Falnes videreformidlet innsideinformasjon til uvedkommende da det østerrikske teknologiselskapet Kapsch Traficcom i januar 2009 forsøkte å kjøpe inntil 24,3 prosent av aksjene i den norske konkurrenten Q-Free Asa.
Partene var ikke uenige om hva som faktisk skjedde. Spørsmålet retten behandlet var om Falnes hadde en aktverdig grunn til å gjøre som han gjorde.
Statsadvokat Henrik Horn la ned påstand om at om at Falnes måtte dømmes til å betale 400.000 kroner, 50.000 kroner mer enn det opprinnelige forelegget, for brudd på verdipapirhandelloven.
Falnes' forsvarer Arild Dommersnes la ned påstand om frifinnelse.
I dommen skriver tingretten at at den ikke finner Falnes' handlemåte rettsstridig.
- Retten kan ikke se at beskyttelsesverdige interesser ble krenket slik Falnes agerte. Falnes opptreden innfridde de forventninger som må kunne stilles i retning av å medvirke til at omsetningen av verdipapirer skjer på en betryggende og ordnet måte med lik informasjon i markedet, skriver tingretten i dommen.
Kontaktet selskapet
15. januar 2009 ble Falnes kontaktet av en aksjemegler i Handelsbanken Capital Markets som spurte om han godtok å bli satt på innsideliste i et lite norsk teknologiselskap. Falnes svarte ja og fikk vite at Handelsbanken skal skaffe inntil 24,3 prosent av aksjene i Q-Free til en kurs på mellom 9,0 og 9,50 kroner.
Falnes takket umiddelbart nei til tilbudet. Han vurderte imidlertid oppkjøpsforsøket som mistenkelig.
Senere samme dag kontaktet han derfor både Q-Free-sjef Øyvind Isaksen og styrelder Ole Jørgen Fredriksen og informerte dem om det han mente kunne være handel på innsideinformasjon og mulig kursmanipulasjon. I retten hevdet Falnes at han umiddelbart satte tilbudet i sammenheng med mulig kontraktstildelinger til Q-Free. Selskapet var i sluttforhandlinger om flere store kontrakter og Falnes mistenkte at noen hadde fått vite om kontraktstildelinger før resten av markedet.
Han mente også at tilbudet er mistenkelig sett i lys av at aksjen falt kraftig dagen før.
Q-Free var på dette tidspunktet i sluttforhandlinger om flere store kontrakter. Falnes mistenkte at kjøper satt på informasjon som ikke var kjent i markedet.
- Jeg mener fortsatt at det var selskapet selv som kunne vurdere dette, sa Falnes i sin forkl#229 i retten.
Informerte innsidere
Tingretten peker på at Falnes videreformidlet informasjonen til personer som var primærinnsidere i selskapet.
- Det sentrale er at selskapet dermed var undergitt taushetsplikt om opplysningen og det var således ikke noen reell fare for at opplysningene ville kunne medføre misbruk til forpurring av oppkjøpsplanene, skriver retten i dommen.
I retten pekte aktor på at det var Handelsbanken som hadde rådighet over opplysningene og at Falnes, om noe, skulle rettet henvendelsen til Oslo Børs.
- Retten kan ikke se at det ville innbåret noen annen realitet om Falnes hadde rettet henvendelsen direkte til børsen med sine mistanker. Børsen på sin side ville da ha måttet aksjonere som forutsatt med nødvendige undersøkelser hos selskapet, heter det i dommen.
"Dirty tricks"
Telefonsamtalene til Q-Free endte med at selskapet senere på dagen sendte ut en børsmelding om at det var i sluttforhandlinger om en kontrakt i Slovakia verdt 450 millioner kroner - den største i selskapets historie.
Falnes selv mener han hadde en aktverdig grunn til å informere, siden han mistenkte uregelmessigheter og mulig markedsmanipulasjon.
- Dette var en følsom situasjon. Det luktet vondt. Her så det ut som om noen hadde hatt verktøykasse full av "dirty tricks" i bruk, sa Falnes i forkl#229en.
Q-Free sendte også ut en melding om at selskapet var blitt gjort kjent med at det var en mulig kjøper av inntil 25 prosent av aksjene i Q-Free i prisområde 9 til 9,5 kroner per aksje.
Kapsch hevet senere budet til 10,00 kroner per aksje. Dagen etter opplyste Q-Free-konkurrenten at den hadde sikret seg 20,47 prosent av aksjene i Q-Free til denne prisen.
- Fra påtalemyndighetenes side er det anført at Falnes med sin handlemåte kom til å ødelegge oppkjøpet. Retten kan ikke se at så er tilfelle, skriver tingretten i dommen.
Det har ikke lykkes DN.no å få tak i statsadvokat Henrik Horn mandag. Påtalemyndigheten har to ukers ankefrist.
Les alt om hendelsene i januardagene 2009: Innside-dramaet minutt for minutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.