Gulating lagmannsrett har frifunnet stjerneforvalter Kristian Falnes i Skagen-fondene i saken der han var tiltalt for å ha videreformidlet innsideinformasjon om det norske veiprisingsselskapet Q-Free. Dermed er Falnes frifunnet i to rettsinstanser.
I dommen skriver retten at anken ikke kan tas til følge og at den i hovedsak kan vise til at tingretteens merknader også er dekkende for lagmannsrettens vurdering.
- Jeg er veldig glad for at jeg er frikjent i to rettsinstanser. De slår begge fast at det jeg gjorde ikke var galt. Jeg mener jo at det ikke bare var ""ikke galt", det var riktig å gjøre det når man mistenkte urent trav. Jeg synes man bør si fra om ulovligheter uansett om det er i verdipapirmarkedet eller på gaten. Det er feil å se en annen vei hvis man har mistanke om at noe ikke er som det skal være, sier Kristian Falnes til DN.no.
Brøt ikke taushetsplikten
Økokrim mente Falnes videreformidlet innsideinformasjon til uvedkommende da det østerrikske teknologiselskapet Kapsch Traficcom i januar 2009 forsøkte å kjøpe inntil 24,3 prosent av aksjene i den norske konkurrenten Q-Free Asa.
Partene var ikke uenige om hva som faktisk skjedde. Spørsmålet retten behandlet var om Falnes hadde en aktverdig grunn til å gjøre som han gjorde.
Retten har kommet til at Falnes ikke handlet i strid med taushetsplikten i verdipapirloven da han varslet ledelsen i Q-Free om at en konkurrent ønsket å kjøpe en større aksjepost i selskapet.
Anker til Høyesterett
Opprinnelig ga Økokrim en bot på 350.000 kroner til Falnes for brudd på taushetsplikten i verdipapirhandelloven. Denne boten nektet Falnes å vedta. Statsadvokat Henrik Horn la ned påstand om at om at Falnes måtte dømmes til å betale 400.000 kroner, 50.000 kroner mer enn det opprinnelige forelegget, for brudd på verdipapirhandelloven.
Økokrim varsler at dommen i lagmannsretten vil bli anket videre til Høyesterett.
- Vi er uenige i dommen og kommer til å anke, sier statsadvokat Henrik Horn i Økokrim til DN.no.
Ifølge verdipapirloven hadde ikke Falnes lov til å gi opplysningene han fikk videre til "uvedkommende". Et av hovedspørsmålene er derfor om styreleder og administrerende direktør i Q-Free kan sies å være uvedkommende eller ikke.
- Lagmannsretten har lagt til grunn at Q-Free var vedkommende i saken. Det spørsmålet synes vi Høyesterett bør prøve, sier Horn.
- Jeg vet at denne lovbestemmelsen ikke er prøvd så mye for retten og jeg ser at et kan være behov for å få en rettslig uttalelse på hva "uvedkommende" betyr. Jeg ser jusen i dette, men jeg skulle gjerne ønsket at det ikke var meg som var prøvekaninen for å få en avkl#229 av denne bestemmelsen, sier Falnes til DN.no.
Falnes konstaterer at det nå blir opp til Høyesterett å avgjøre om saken skal opp for tredje gang.
- Ja, da blir det Høyesterett som tar stilling til om de vil ta anken, sende den til ny behandling i lagmannsretten eller forkaste den. Det blir spennende.
Dette er saken
15. januar 2009 ble Falnes kontaktet av en aksjemegler i Handelsbanken Capital Markets som spurte om han godtok å bli satt på innsideliste i et lite norsk teknologiselskap. Falnes svarte ja og fikk vite at Handelsbanken skal skaffe inntil 24,3 prosent av aksjene i Q-Free til en kurs på mellom 9,0 og 9,50 kroner.
Falnes takket umiddelbart nei til tilbudet. Han vurderte imidlertid oppkjøpsforsøket som mistenkelig.
Senere samme dag kontaktet han derfor både Q-Free-sjef Øyvind Isaksen og styrelder Ole Jørgen Fredriksen og informerte dem om det han mente kunne være handel på innsideinformasjon og mulig kursmanipulasjon. I retten hevdet Falnes at han umiddelbart satte tilbudet i sammenheng med mulig kontraktstildelinger til Q-Free. Selskapet var i sluttforhandlinger om flere store kontrakter og Falnes mistenkte at noen hadde fått vite om kontraktstildelinger før resten av markedet.
Han mente også at tilbudet er mistenkelig sett i lys av at aksjen falt kraftig dagen før.
Q-Free var på dette tidspunktet i sluttforhandlinger om flere store kontrakter. Falnes mistenkte at kjøper satt på informasjon som ikke var kjent i markedet og kontaktet derfor selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.