Det er tre år siden Mitsubishi kom med sin familiesuv Outlander. Vi kunne allerede da fastslå at dette var en bil som skapt for Norge, og bilen har siden den gang solgt i over 8000 eksemplarer her til lands.
Som seg hør og bør for en middelaldrende bilmodell har den nå kommet ut av skjønnhetsklinikken etter en ansiktsløftning. Noe den definitivt har hatt godt av. Den nye grillen ser sprekere ut enn den forrige, interiørmaterialet er av bedre kvalitet og ikke minst har Outlander fått en ny motor i kombinasjon med automatisk girkasse.
Store bilder:
Motor først
Fra fødselen av var Outlander belemret med en arvet toliters dieselmotor fra Volkswagen. Denne har selv Volkswagen nå sluttet å bruke, og selv om Mitsubishi fremdeles bruker motoren, er det deilig at det har kommet et alternativ.
Den nye dieselmotoren på 2,2 liter yter 156 hestekrefter, noe som passer denne biltypen bra. Den er mer kultivert enn den gamle dieselmotoren fra Volkswagen, som selv om den er sterk nok, lider av å være noe utdatert og støyete. Kreftene i den nye motoren kommer jevnere, og dreiemomentet øker fra 310 Nm til 380 Nm som kommer ved 2000 omdreininger i denne motoren. Klar forbedring her altså.
Ny girkasse
Biler av denne typen, ganske store, med dieselmotor, som definitivt ikke gir seg ut for å være sportsbiler, passer svært godt med automatgir. Det har vært savnet i Outlander, som kun har hatt en trinnløs automatkasse i kombinasjon med bensinmotor, og det er vel ingen hemmelighet at suv og bensin-kombinasjonen ikke selger spesielt bra på det norske markedet.
Desto mer gledelig er det da å ønske den nye Norgesvennlige girkassen av typen dobbeltklutsj velkommen sammen med dieselmotoren. En tilsvarende girløsning finnes i råtassen i Mitsubishi-familien; Lancer Evolution.
Selv om Outlander ikke på noe vis kan sammenlignes med Evoen, går girskiftene også her problemfritt og raskt. Bilen girer når den skal, slik at kreftene i motoren alltid er tilgjengelig. Hendler bak rattet gjør at fører kan overstyre girskiftene selv, om ønskelig.
Outlanders store forse
Uansett hvilken konkurrent du sammenligner med, er den store fordelen med Outlander størrelsen. Bilen er den eneste suv-en i denne prisklassen som leveres som syvseter. Den bakerste seteraden er riktignok ikke noen fullverdig seterekke, men den gjør at det går fint å frakte inntil syv, hvis de to på bakerste rad er barn ihvertfall.
Du kan til og med få med kvoten i bagasjerommet, ihvertfall hvis du begrenser handelen til Systembolaget.
Outlander, som alle suver bærer preg av å være større utvendig enn innvendig, men til daglig bruk fungerer bagasjerrommet utmerket. Dette trekket blir dermed ikke så fremtredende i Outlander som hos mange av konkurrentene.
Velutstyrt
Utstyrsmessig er det ikke mye å utsette på testbilen som er toppmodellen. Og salgstallene viser at det er denne modellen kundene vil ha. Det omfattende utstyret i Instyle+ som vår utstyrsgrad heter, rommer skinnseter, nøkkelløst system, regnsensor, cruise kontroll, ryggekamera, stort stereoanlegg med 40 GB harddisk og navigasjon. Blant annet.
Tross den høye utstyrsgraden, ser interiøret svært knepent ut. Dette skyldes et fravær av knapper som føles befriende. Kun tre knotter for regulering av klimaanlegget vises, det meste annet styres av trykkskjermen midt på dashbordet. Innvendig er det eneste vi savner flere reguleringsmuligheter for rattet.
Premimummangel
Det er ikke uten grunn man titt og ofte ser Outlander på veiene.
Prisen som bikker en halv million kroner, gjør mulighetene til å skaffe seg en bil med mer prestisje enn dette, store. Noen av betjeningsfunksjonene mangler følelsen man får i for eksempel en Audi eller Volvo.
Men man får neppe noen bedre totalpakke på det norske bilmarkedet til en slik pris. Bilen har bedre plass enn konkurrentene, den er fin å kjøre, har et firehjulsdriftsystem som fungerer og nå også en bra automatgirkasse. Mitsubishi har også god garanti på fem år. Kan man ønske seg mer?
Konklusjon: Ser du etter suv, kommer du ikke utenom Outlander, om valuta for pengene betyr noe.
Les også: Den neste Outlander
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.