Kardiologer har i en årrekke slitt med å finne ut hvorfor man kan trene på seg hjerteflimmer. Det man vet, er at hjertet remodelleres og endrer struktur, noe som kan gjøre det sårbart for økt elektrisk aktivitet.
Det er sinusknuten, hjertets egen pacemaker, som styrer hjerterytmen. Godt trente mennesker har ofte lav hvilepuls. Hvilepuls under 50 slag i minuttet kalles sinus bradykardi, en tilstand som hos unge friske mennesker i utgangspunktet er ufarlig.
Les hele dokumentaren her: Risikosport (DN+)
Respekterte fysiologer
DN ba kardiolog og professor Knut Gjesdal ved Universitetet i Oslo om å gå gjennom den aktuelle forskningsrapporten fra Sveits blant proffsyklister. Han bekrefter at forskerne er respekterte fysiologer, men mener materialet ikke er nok til å trekke sikre konklusjoner.
– Men det kan være sant. Det er jo tenkbart. Hvis man trener hardt og mye og har lav hvilepuls til 40–50-årene og hjertet blir stivere, som det vanligvis blir når man er eldre, vil ikke hjertet klare det store slagvolumet som før hvis pulsen holder seg nede. Men kanskje pulsen øker igjen? Vi vet ingenting om dette, sier Gjesdal.
Lege og forsker Marius Myrstad, som har jobbet mye med flimmerhjerter blant birkebeinere, mener det er grunn til å se nærmere på pacemakerrisiko for utøvere.
– En stor svensk studie gjennomført blant deltagere i Vasaloppet, viste høyere forekomst av bradykardi (unormalt langsom hjerterytme) blant deltagerne som hadde deltatt gjentatte ganger, og de hadde raskest løpstid. Bradykardi er jo årsaken til at man trenger pacemaker, sier han.
Venter svar om 20-30 år
Myrstad ønsker å presisere at trening er sunt, og at det finnes en god del studier som viser at godt trente og toppidrettsutøvere lever lenger enn andre. Også Gjesdal understreker at selv om det blir flere og flere som får såkalte «idrettshjerter», er det tross alt færre som har syke hjerter eller dør av hjerteinfarkt, nå enn før.
– Men husk at det vi kardiologer bygger kunnskapen på om idrettshjerter i dag, er birkebeinerne som har holdt på i mange år. Det er først om 20–30 år vi vil vite hvordan dagens unge topptrente hjerter vil fungere, sier Knut Gjesdal.
Følg DN Aktiv på Facebook for nyheter og tips om trening og treningsbransjen.
LES OGSÅ:
Elkjøp-sjef Jaan Ivar Semlitch øker salget: Har ledet Elkjøp til milliardløft (+)
Shipping Herman Bergshaven kan få 350 millioner (+)
– Dette fikke raskere enn vi trodde: Får bygge lakseanlegg for 2 milliarder kroner (+)
SE OGSÅ:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.