Borgerkrigen i Colombia har rast i et halvt århundre. Utenriksminister Børge Brende (H) var torsdag på plass i Cubas hovedstad Havanna for å overvære den høytidelige seremonien sammen med blant annet FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Cubas president Raul Castro. Han kaller våpenhvileavtalen for historisk.
– Grunnen til at avtalen er historisk, er at dette er begynnelsen på slutten på den lengstvarende konflikten på den vestlige halvkulen, sier Brende til NTB på telefon fra Havanna.
Han understreker at det ikke er snakk om en endelig fredsavtale. Fortsatt kan mye skje, men hvis alt går etter planen, er det håp om at den endelige avtalen kan være på plass innen slutten av august, ifølge utenriksministeren.
Under seremonien ble avtalen lest opp av Norges spesialutsending Dag Nylander, for så å bli signert av Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-leder Timoleón «Timochenko» Jiménez, som så ga hverandre et håndtrykk.
Nærmest i samme øyeblikk kom Det hvite hus med en gratulasjon der avtalen omtales som et viktig framskritt når det gjelder å få slutt på den 52 år lange konflikten.
– Vi står klare til å hjelpe det colombianske folket i deres arbeid for en rettferdig og varig fred, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Susan Rice.
FN-operasjon
Norge har sammen med Cuba vært tilretteleggere for fredsforhandlingene, som offisielt ble innledet i Oslo i oktober 2012. Ifølge Brende innebærer våpenhvileavtalen en sikkerhetsgaranti for FARC-geriljaen, samtidig som FN har påtatt seg ansvaret for å overvåke og kontrollere våpenhvilen, samt våpennedleggelsen.
Partene har tidligere blitt enige om en rekke delavtaler, blant annet om en jordreform, politisk deltakelse, ofrenes rettigheter, samt opprettelsen av en sannhetskommisjon og spesialdomstol. Men fortsatt gjenstår en rekke spørsmål om hvordan avtalene skal gjennomføres, og det er dette som skal drøftes de neste ukene.
Stor glede
Konflikten i Colombia har gjort 7 millioner mennesker til flyktninger i eget land. Om lag 260.000 mennesker har mistet livet.
Nyheten om våpenhvilen blir tatt imot med stor glede av eksperter og hjelpearbeidere som har fulgt situasjonen i Colombia i en årrekke. De vellykkede fredsforhandlingene er et lyspunkt i en tid der rekordmange mennesker er drevet på flukt som følge av krig og konflikt andre steder i verden, ikke minst i Midtøsten.
– For oss som har fulgt dette i mange år, er det en fantastisk nyhet, sier Stefan Åström ved svenske Folke Bernadotteakademin, som har bistått regjeringssiden under forhandlingene, til nyhetsbyrået TT.
Bekymring
Samtidig er eksperter bekymret for hva som vil skje hvis demobiliseringen av tidligere soldater ikke går etter planen. Faren er at de i stedet vil livnære seg av organisert kriminalitet og narkotikahandel, ifølge Richard Skretteberg i Flyktninghjelpen.
Han er likevel ved godt mot og mener at våpenhvileavtalen utgjør et stort skritt mot en endelig fredsavtale.
Ifølge NRK er FARC-geriljaen og Colombias regjering nominert til Nobels fredspris for 2016 etter initiativ fra stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) og tre andre Høyre-representanter. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.