Hun beroliger dem som på bakgrunn av EMD-dommen nå frykter for at de må betale en helt annen årsavgift enn i dag.
- Det er viktig å presisere at dommen ikke underkjenner retten til å fornye en festekontrakt. Forlengelsesretten er klar, men det kan ifølge EMD ikke i all evighet skje «på samme vilkår».
To spor
Faremo sier departementet nå jobber langs to spor. Det ene er en grundig gjennomgang av dommen med tanke på mulighetene for å anke. Det andre er arbeidet med å finne rimelige reguleringsmekanismer innenfor det nasjonale skjønn EMD innrømmer at vi har.
- Hvordan dette teknisk og formelt skal gjøres må vi komme tilbake til fordi det i Norge finnes så mange forskjellige typer festekontrakter, sier Faremo.
Hun frykter imidlertid ikke at det skal bli noen politisk uenighet om dette spørsmålet.
- Det var et bredt politisk kompromiss som lå til grunn for Stortingets vedtak i 2004. Selv om det var Arbeiderpartiet som gjennom flere år arbeidet aktivt for å styrke tomtefesternes rettigheter, ble det Bondevik-regjeringen som la frem lovforslaget. Det fikk følgelig både Arbeiderpartiets og Høyres støtte, sier Faremo.
Rask reaksjon
Justisministeren sier det vil bli gjennomført en rask vurdering av ankespørsmålet.
- Samtidig skal vi få frem rimelige reguleringsmekanismer slik at folk ikke behøver å engste seg unødig. Det er betydelige forskjeller i dagens festekontrakter. Derfor er det viktig at vi både er raske og grundige i de vurderinger som skal gjøres, men ingen skal frykte for at EMD-dommen vil ta fra dem hytte og hus.
Faremo mener det er viktig at fagfolk avklarer hvordan dommen er å forstå. Vi skal vokte oss for å tolke den for vidt. Kanskje vil den ikke omfatte alle, og kanskje vil den få svært små konsekvenser. Jeg lover å få fakta på bordet raskt og deretter sikre at alle endringer bygger på rimelige reguleringsmekanismer, sier justisministeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.