Megler Haavar Østbø i Sandnes Sparebank Eiendomsmegling, hadde mandag en god dag på jobb. En 35 kvadratmeter stor leilighet nær Stavanger sentrum gikk for prisantydningen, 2,45 millioner kroner. Og det på første visning.
- Det er vel ganske uvanlig nå, erkjenner Østbø overfor DN.no.
Han kan trøste seg med at meglerne i Stavanger ikke er alene om å oppleve at det blir stadig lengre mellom boligene som blir solgt på rappen etter en kort, men heftig budkrig.
Les også: Nå settes prisene på luksusboliger kraftig ned
Fra 160.000 kr over til 85.000
En sammenstilling av statistikker foretatt av DN.no i samarbeid med Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), levner nemlig liten tvil.
Det har blitt langt vanskeligere å selge boliger til den prisantydningen selgeren oppgir i annonsen.
Av samtlige boliger solgt i Norge i august i år, endte salgsprisen i snitt 2,5 prosent over prisantydning. Det er nær en halvvering i forhold til august i fjor, da boligene i snitt ble solgt 4,8 prosent over prisantydning.
Leiligheter ble i august solgt 3,4 % over prisantydning, mot 6,8 prosent over antydning i august i fjor. For en gjennomsnittlig leilighet på 68 kvadratmeter betyr det at salgsprisen har gått fra 160.600 kroner over selgers antydning i fjor, til 85.600 kroner over antydning i år.
Les også:
<b>IMF advarer mot norsk boligboble</b>
<b>Derfor faller boligprisene de neste årene</b>
Det er særlig tre storbyer som utpeker seg negativt, sett med selgers øyne. Det er nærmest bremsespor bak prisutviklingen i Oslo, Trondheim og Stavanger.
Og det er altså salget av leiligheter som har merket omslaget hardest. Målt i kroner og øre går nå for eksempel en gjennomsnittlig leilighet (68 kvm) i Stavanger knapt 10.000 kroner over prisantydning, mens leiligheter av samme størrelse gikk hele 156.400 kroner over prisantydning i fjor.
Les også: - I disse byene bør varsellampene blinke
Boligprisene i Stavanger har lenge steget mest i landet. Men nå opplever oljebyen for første gang på lenge at kjøperne og budkrigene uteblir.
For høy prisantydning kan koste dyrt
Mens noen selgere responderer med å sette ned prisantydningen, velger andre en mer dristig strategi.
- Noen velger å prise inn en budkamp i prisantydningen. De tenker at siden boliger i alle fall har en tendens til å gå rundt prisantydningen, vil det gi dem litt å gå på, sier megler Haavar Østbø i Sandnes Sparebank Eiendomsmegling.
Det fungerer ikke alltid etter hensikten.
- Nei, for det man ser er at ting ikke går så mye over prisantydning lenger, forteller Østbø.
Ikke minst risikerer boliger med for høy prisantydning å ikke bli solgt. Dermed hoper det seg opp med usolgte boliger i markedet, noe som gjør sjansen for budkrig om andre objekter enda mindre.
Østbø understreker samtidig at det fortsatt oppnås meget høye priser i Stavanger, og at det er rift om de beste objektene.
- Norge: Illustrerer godt at volumet i markedet er større, og at det da også går generelt roligere i markedet. Det er mest tydelig i leilighetsmarkedet, men det er også i leilighetsmarkedet det omsettes mest.
- Bergen: Er definitivt der markedet holder seg best, det gjelder alle boligtyper.
- Oslo: Fremdeles stor interesse. Men vesentlig roligere tempo enn i 2012. Endring i leilighetsmarkedet viser også at prising i en del bydeler i Oslo nå treffer mye bedre markedet.
- Stavanger: Et vesentlig roligere marked enn i fjor, der tilbudet har doblet seg. Grunnen er at det har vært høy nybyggaktivitet.
- Trondheim: Også her er markedet roligere, og tilbudet stort. Men markedet har så langt tatt bra unna, og tempo i salgene i august var raskest i Norge. Det blir spennende å se om dette fortsetter i september.
Holder stand - foreløpig
En av de fire største norske byene holder fortsatt stand. I Bergen selges fortsatt boliger i snitt 4,9 prosent over antydning, en mer moderat nedgang fra 6,1 prosent over i fjor.
Det er neppe mange andre steder i Norge som fortsatt opplever at kjøpere kontakter selgeren direkte med et bud langt over prisantydning, før visningen.
Men det skjedde seneste denne uken da en kjøper over telefon la 4,45 millioner kroner på bordet til selgeren av en enebolig som var annonsert for 4,19 millioner. Selger aksepterte og visningen ble avlyst.
- Det forteller litt om markedet her, sier megler Therese Schutz Pettersen i Eiendomsmegler Vest.
Selv om prisene fortsetter å stige og de fleste boligene blir solgt til prisantydning eller høyere, går det tregere enn før.
- Som megler må jeg jobbe mer med hvert salg. Folk har flere alternativer, det kommer ikke så mange på visningene og flere byr under antydning. Boligene blir solgt, men nå må det gjerne to, tre visninger til, sier Schutz Pettersen.
Hun peker samtidig på at en del har justert prisantydningene ned, og at det bidrar til at det fortsatt er få som selger under prisantydning i statistikken.
Fikk panikk - solgte billigere
Noen har begynt å selge under antydning i Bergen også, forteller en annen megler.
- Har du et godt objekt, da fyker det. Men melk og brød går litt senere enn i sommer, selv om også de blir solgt, forteller eiendomsmeglerfullmektig Jostein Mo i Eiendomsmegler Vest.
Etter tre visningsrunder solgte han akkurat en leilighet til 1,7 millioner kroner, 90.000 under prisantydning. Eller rettere sagt: Det var eieren som solgte boligen etter å ha blitt direkte kontaktet av en kjøper.
- Det var en eldre dame som hadde kjøpt noe nytt, og hun fikk nok litt panikk, sier Mo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.